X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

CALM cere decentralizarea autorităţilor publice locale din Republica Moldova

22 iun. 2022,, 21:00   Societate
6077 0

Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) cere prioritizarea reformei administraţiei publice locale şi implementare procesului de descentralizare. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, dar şi experţilor, aceasta este una din căile cele mai eficiente pentru dezvoltarea zonelor rurale. De cealaltă parte, autorităţile spun că pregătesc deja reforma administrativă.

Descentralizarea autorităţilor publice locale este un proces necesar pentru a asigura dezvoltarea tuturor localităţilor din Republica Moldova. Oferirea autonomiei primăriilor din ţară ar permite implicare directă a părţilor interesate, ceea ce ar duce la luarea unor decizii cu impact mai mare pentru localităţi, a menţionat în cadrul unui eveniment Directorul executiv al Congresul Autorităţilor Locale, Viorel Furdui.

„Această abordare de jos în sus ar înarma administraţia publică locală ca soluţiile să fie elaborate cu implicare tuturor celor interesaţi şi care să ne permită să creăm un sistem de administraţie publică şi centrală, şi locală sustenabilă şi conform tuturor standartelor europene, care să asigure cetăţenii cu servicii de calitate”, a spus Viorel Furdui.

Congresul Autorităţilor Locale, Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale şi Asociaţia „Promo-Lex” au creat astăzi o coaliţie, care va asigura acumularea şi analiza unor date concrete despre aşteptările cetăţenilor. Aceasta, la rîndul său ar permite depopularizarea zonelor rurale, a explicat expertul în politici economice de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă.

„Avem două tipuri de migraţie: migraţia peste hotare, dar avem o migraţie puternică şi în interiorul ţării. Şi anume la aceste provocări trebuie să dăm răspunsuri. Satisfacţia cetăţeanului de viaţa lui este strîns determinată de ceea ce se întîmplă în comunitatea lui. Omul vede la televizor că se face un drum, dar dacă în satul lui nu este drum, nu este apă, noi avem o problemă”, a spus Veaceslav Ioniţă.

Menţionăm că Acordul de Asociere UE - Republica Moldova, prevede necesitatea unei reforme mai cuprinzătoare în domeniul sistemului administrativ-teritorial al Republicii Moldova, al dezvoltării regionale şi descentralizării administrative.

Autorităţile vor veni cu un concept de reformă administrativă atît la nivel central cît şi la nivel local, care va ajuta la dezvoltarea localităţilor, a declarat la un post de televiziune, premierul Natalia Gavriliţă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?