Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Avocații din Moldova vin cu un semnal de alarmă

3 aug. 2023,, 09:15   Societate
2710 0

Avocații moldoveni se arată îngrijorați de afirmațiile șefei de la Anticorupție, Veronica Dragalin, care a declarat, într-o conferință de presă, că imunitatea de care se bucură deputații, avocații și judecătorii, vizați în acte de corupție, reprezintă un impediment pentru activitatea procurorilor.

În context, Uniunea Avocaților din Republica Moldova a emis miercuri, 2 august, un comunicat presei în care este expusă poziția avocaților, notează Noi.md cu referire la realitatea.

„Informăm opinia publică despre faptul că, Legea cu privire la avocatură nu oferă imunitate avocaților în general, la fel, nu oferă imunitate pentru percheziții avocaților în ce privește cazurile de comitere a infracțiunilor de corupție.

În această ordine de idei, informăm opinia publică despre faptul că nici Codul de procedură penală, nici Legea 1260/2002 cu privire la avocatură, nu operează cu noțiunea de „imunitate a avocaților”. În acest sens, Legea 1260/2002 cu privire la avocatură, doar stabilește garanții profesionale privind independența avocatului, necesare pentru exercitarea profesiei de avocat, în scopul apărării drepturilor și reprezentării eficiente a persoanelor cu statut în cauze penale, garanții care sînt menite pentru a proteja persoana căreia avocatul îi acordă sau i-a acordat asistenţă juridică, fiind instituite în interesul acesteea și nu în interesul avocatului…

Aceasta înseamnă că pentru participarea avocaților la infracțiunile de corupție comise de o persoană publică, prevăzute la art. 324, 325 Cod penal, în cazul infracțiunii de trafic de influență prevăzută la art. 326 Cod penal, investigarea cărora este de competența PA, precum și în cazul oricărei infracțiuni flagrante, avocatul poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților”, se arată în comunicatul de presă.


Uniunea Avocaților mai precizează că, potrivit Legii cu privire la avocatură, este ilegală percheziţia corporală sau controlul personal al avocatului în timpul exercitării atribuţiilor profesionale legale.

„Este un neadevăr afirmația precum că „imunitatea pentru percheziții care există pentru avocați este un împediment în abilitatea PA să documenteze și să colecteze probe suficiente pentru acte de corupție comise de avocați”, pentru că o asemenea imunitate nu există nici pentru infracțiunile de corupție, nici pentru alte infracțiuni.

SOLICITĂM Procurorului General interimar și membrilor CSP să intervină pentru a nu admite în viitor dezinformarea societății, prin exprimarea în public a unor neadevăruri cu privire la exercitarea profesiei de avocat, garanțiile profesionale și procesuale ale avocaților, despre instituția avocaturii în general și rolul avocatului în societate și la înfăptuirea justiției în special, or, aceste activități discreditează nejustificat prestigiul și imaginea profesiei de avocat”, se mai arată în reacția avocaților.

Amintim că Veronica Dragalin a declarat că imunitatea de care se bucură deputații, avocații și judecătorii vizați în acte de corupție reprezintă un impediment pentru activitatea procurorilor. Dragalin a mai adăugat, în context, că Procuratura Anticorupție are nevoie de permisiunea legală de a face interceptări, pentru a putea fi eficientă.

1
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?