X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4015

Aventurile unui jurnalist în China: O oază spirituală într-o metropolă. Yunhegong din Beijing

13 sep. 2023,, 18:45   Societate
2861 0

Yunhegong este un templu istoric construit în secolul al XVII-lea, care servește ca un important centru de închinare și meditație pentru budiști și pentru cei interesați de spiritualitate. Atrage pelerini din întreaga lume datorită arhitecturii sale unice, relicvelor sacre și atmosferei meditative.

Yunhegong și-a început istoria în 1694, cînd la conducerea Chinei antice se afla împăratul Kangxi al dinastiei Qing. Inițial, templul a fost construit pentru a găzdui eunucii care serveau curtea imperială.

În 1722, Kangxi a murit, iar puterea a trecut în mîinile fiului său Yongzheng, după care templul a devenit reședința acestuia. Noul tînăr împărat a domnit sub deviza "Yongzheng", care înseamnă "dreptate și armonie".

În conformitate cu acest principiu de guvernare, templul a fost reconstruit de mai multe ori pentru a sublinia începuturile armonioase ale puterii împăratului. În plus, palatul principal a fost numit Yunhegong, care poate fi interpretat în două feluri: "palatul Armoniei și al Păcii" și, de asemenea, "palatul lui Yun, adevăratul împărat".


În timpul domniei lui Yongzheng, cea mai mare parte a sanctuarului a fost transformată într-o mănăstire lamaistă, în timp ce o altă parte a fost rezervată ca locuință pentru împărat. Suveranul a murit în 1735, iar trupul său a fost așezat în partea centrală a templului.

Următorul împărat, Qianlong, a transformat templul în unul imperial și i-a conferit statutul de conducător suprem. Acest lucru este evidențiat de culoarea galbenă a țiglelor de pe acoperiș, care era caracteristică doar clădirilor imperiale. Din acel moment, templul a început să organizeze anual ceremonii comemorative la care participau împărații.

Anul 1745 a fost un an de reper pentru Yunhegong, deoarece a fost dăruit unei mănăstiri care propovăduia cultura lamaistă. În timpul Revoluției Culturale, multe sanctuare din China au fost supuse distrugerii, dar Yunhegong a fost salvat datorită eforturilor prim-ministrului țării, Zhou Enlai. Templul a fost închis timp de cîțiva ani și a fost redeschis în 1982.

În prezent, acesta este denumit "Palatul Păcii și Armoniei", "Templul Lama", "Yunhe Lamaseri" și pur și simplu Templul Lama.

Templul combină două stiluri arhitecturale în același timp - cel chinezesc și cel tibetan. Constructorii care au lucrat la acest complex, i-au imprimat o formă alungită de la "sud la nord", cu o lungime de 480 de metri. Structura are o arhitectură destul de bogată și colorată. Întregul complex este format din cinci încăperi separate:

  • "Tian Wan Dan" sau "Sala regilor cerești";
  • "Yunhegong" sau "Sala Armoniei și a Păcii";
  • "Yongyudian" sau "Sala Apărării Eterne";
  • "Falundian" sau "Sala lui Dharmachakra";
  • "Wanfuge" sau "Pavilionul celor 10.000 de succese".

Prima sală, sau Tian Wan Dan, este situată în partea de sud, datorită faptului că inițial a fost cea care a servit ca intrare principală în sanctuar. În interior, se pot vedea sculpturi precum cei patru zei păzitori la pereții respectivi și o figură a lui Maitreya în mijloc.

Sala Yunhegong este în general considerată a fi elementul central al complexului templului. Ea conține sculpturi ale lui Gautama Buddha (Buddha de astăzi), Maitreya (Buddha al existenței) și Kashyapa Buddha (Buddha care urmează să vină). Sculpturile sînt realizate din bronz. În jurul pereților din Sala Yunhegung se află statuile a 18 "vrednici".

Sala care simbolizează protecția veșnică a fost principalul refugiu al împăratului Yongzhen, devenind în cele din urmă mormîntul său. Primul lucru care atrage atenția oricui intră aici este statuia lui Buddha al medicinei, Bhaisajya Guru.

În partea Dharmachakara a templului, a fost ridicată o sculptură a lui Je Tsongkapa, fondatorul Geluk. Aceasta este sala în care se desfășoară practic toate ceremoniile. Pavilionul celor 10.000 de succese are o statuie din lemn de santal a lui Maitreya, care a fost notată de Cartea Recordurilor Guinness în 1993 ca fiind cea mai înaltă, deoarece are 26 de metri înălțime.

Templul Yonghegong, situat în Beijing, este unul dintre primele zece cele mai importante lăcașuri lamaiste din China. Obiectivul joacă un rol important nu numai în tradiția arhitecturală și istorică a Imperiului Celest, dar este și cea mai mare școală a branșei Gelug a budismului tibetan.

2
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?