X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Au început lucrările de instalare a contoarelor inteligente pentru energia electrică

23 mar. 15:40   Societate
5621 0

În municipiul Chișinău și în șase localități din suburbia acestuia a început vineri, 22 martie, instalarea primului lot de contoare inteligente în cadrul proiectului pilot lansat de Guvernul Republicii Moldova în conformitate cu Planul național de digitalizare a sectorului energiei cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD Moldova).

Instalarea este asigurată de către ÎCS Premier Energy Distribution SA, a informat ministrul Energiei, Victor Parlicov. În prima etapă, vor fi montate trei mii de contoare inteligente, anunță Noi.md cu referire la radiomoldova.md

În total, în aria sa de activitate, operatorul de distribuție va instala pe parcursul anului curent 20 de mii de contoare inteligente în peste 100 de localități din centrul și sudul Republicii Moldova, selectate conform criteriilor de studiu de ordin tehnic, economic și sociologic, ce vor sta la baza analizelor ulterioare privind efectele implementării.

„Odată cu aplicarea tarifelor diferențiate, aceste contoare vor asigura evidența energiei electrice consumate diferențiat pe intervale orare. Pentru operatorii sistemului de distribuție a energiei electrice, aceste contoare oferă informații cu caracter tehnic, ce vor permite o mai bună monitorizare a fluxurilor de energie, identificarea pierderilor comerciale, îmbunătățirea calității serviciilor de distribuție prestate, reducerea unor costuri operaționale cu impact asupra tarifelor de distribuție a energiei electrice”, a declarat Victor Parlicov.

Proiectul pilot a fost lansat de Ministerul Energiei în 2023 și prevede instalarea a 35 de mii de contoare inteligente pentru consumatorii casnici și non casnici din Republica Moldova, dintre care 20 de mii sînt din aria de activitate a întreprinderii Premier Energy Distribution.

Contoarele inteligente vor măsura consumul la intervale scurte și vor transmite datele în mod automat, securizat și fără greșeli către distribuitorul de energie, fără a fi nevoie ca angajații companiilor furnizoare să citească fizic contoarele. În același timp, furnizorul va factura consumul real de energie, nu unul estimat, va avea posibilitatea să identifice mai rapid accidentele și să reducă timpul de intervenție.

4
2
1
2
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?