X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Asfalt pe drumul de la Butuceni. Opinie: "S-a șters din autenticitatea locației"

15 dec. 2023,, 08:45   Societate
2514 0

Drumul principal de la Butuceni, localitate ce face parte din Rezervaţia Cultural-Naturală Orheiul Vechi, a fost asfaltat. Experţii în managementul patrimoniului susţin că s-a ştirbit din autenticitatea sitului. Conducerea rezervaţiei Orheiul Vechi declară că asfaltarea este temporară. Iar reprezentanţii Ministerului Culturii nu au venit, deocamdată, cu o reacţie.

Reparaţia capitală a străzii principale din satul Butuceni a început în luna noiembrie. Pînă acum, drumarii au asfaltat aproximativ un kilometru de drum.

În total, la Butuceni, va fi reabilitată o porţiune de peste trei kilometri de drum. Muncitorii folosesc asfalt ce poate fi aplicat şi pe vreme geroasă, de pînă la minus 10 grade Celsius.

Sătenii se dau cu părerea despre noul drum. Unii se bucură că vor scăpa de praf, alţii cred că asfaltul ştirbeşte din autenticitatea satului îndrăgit de atîția turişti, notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.

„Dacă voi pune pe rol normele de protecţie a patrimoniului cultural istoric, evident, aceste norme au fost încălcate. Dacă vrem să păstrăm acest sit cu autenticitatea lui, consider că un concept prin caldarîm, pavaj cu piatră putea fi asigurat”, a spus Ion Ștefăniță, expert în managementul patrimoniului cultural.


Conducerea Rezervaţiei Cultural-Naturale Orheiul Vechi, din care face parte şi satul Butuceni, susţine că decizia de asfaltare a drumului principal este una temporară.

„Nu este o denaturare a aspectului peisagistic sau a aspectului autentic, deoarece avem asfalt şi la Trebujeni, la Furceni şi la Brăneşti”, a menționat Ion Ciobanu, directorul Rezervaţiei Cultural-Naturală Orheiul Vechi.

Reprezentanții Ministerului Culturii nu au comentat, deocamdată, situația, la fel și cei ai Administraţiei de Stat a Drumurilor.

Lucrările de asfaltare a drumului care trece prin satele Butuceni şi Morovaia, din raionul Orhei, sînt finanţate din bugetul de stat. Costul proiectului este de peste 17 milioane de lei.

Mai multe informații despre locațiile turistice din Republica Moldova pot fi găsite pe site-ul moldovenii.md.

1
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?