X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Agenții economici care au în gestiune terenuri, obligați să nimicească ambrozia

13 iun. 2023,, 13:16   Societate
2943 0

Întreprinderea municipală „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” atenționează agenții economici care au în gestiune terenuri să nu permită ca planta de ambrozie să crească pe aceste pămînturi.

Persoanele alergice sînt încurajate să informeze autoritățile despre locurile în care observă buruiana, transmite IPN.

„Aș vrea pe această cale să atenționez și agenții economici care au în gestiune terenuri agrare sau terenuri sub construcție să aibă grijă să nu permită ca planta să crească și să creeze acel disconfort, alergii și restulˮ, a spus directorul interimar al întreprinderii, Tudor Gîrbu.

Victor Nichituş, specialist în relații publice la „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, a precizat că se iau mai multe măsuri de combatere a ambroziei. La începutul primăverii s-au cosit suprafețele pentru a reduce spațiile pe care poate apărea ambrozia. De cel puțin trei ori pe săptămînă, unde se știe că ambrozia crește mai des, s-a efectuat tratament cu produse chimice, se pulverizează pe timp de noapte pe terenurile unde crește această plantă. La sfîrșitul toamnei deja să se distrug în totalitate prin combaterea chimică toate plantele de ambrozie.

„De obicei, în zonele în care se efectuează tratamentul, inclusiv cosituri, prelucrarea chimică, acolo nu apare buruiana, dar datorită vîntului polenul de ambrozie poate fi purtat și de fiecare dată se mută. Ambrozia nu crește pe același locˮ, a explicat Victor Nichituş.


Perioada de polenizare începe la sfîrșitul lunii iunie, cu un vîrf al concentrației de polen în aer în a doua jumătate a lunii august şi se întinde pînă în octombrie. Polenul acestei plante, purtat de vînt, provoacă polinoze, astm, la sfîrșitul verii-începutul toamnei este unul dintre factorii agravanți ai astmului bronşic.

Conform legislației, omiterea îndeplinirii la timp sau încălcarea în mod intenționat de către deţinătorii de terenuri a măsurilor obligatorii privind combaterea dăunătorilor de carantină, a agenţilor patogeni ai bolilor de plante şi a buruienilor, se sancţionează cu amendă de la 18 la 30 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale pentru persoane cu funcţie de răspundere.

Neîndeplinirea obligaţiei de a aduce terenurile într-o stare care să asigure folosirea lor conform destinaţiei, inclusiv de a combate și preveni răspîndirea buruienilor se sancţionează cu amendă de la 12 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale pentru persoane juridice.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?