X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

1400 de cereri pentru încadrarea în sistemul educațional din RM, depuse de refugiați. Topală: „Oferim câteva opțiuni”

22 mar. 2022,, 21:55   Societate
1261 0

Pînă acum, au fost depuse 1400 de cereri ale refugiaților din Ucraina de încadrare în sistemul educațional al Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, în cadrul ediției de marți seară, 22 martie, a emisiunii „Freedom” de la TV8. El a explicat și cum are loc integrarea copiilor ucraineni, dar și a profesorilor în instituțiile de învățămînt din țara noastră.

„Au fost depuse 1400 de cereri, iar încadrați în instituțiile de învățămînt sînt circa 1300, 500 și ceva în clasele primare, 320 – în grădinițe”, a precizat ministrul.

Pentru copiii ucraineni, sînt disponibile mai multe locuri în școli și grădinițe, iar acestea pot fi mărite ulterior.

„Am identificat circa 250 de instituții de învățămînt general și circa 250 de grădinițe unde se pot încadra acești copii. sînt suficiente instituții. În caz de necesitate, această listă va fi extinsă. 10% au solicitat studii în limba romînă și 90% în limba rusă”, a spus Topală.

Copiii au mai multe opțiuni de încadrare în sistemul nostru educațional.


„Noi am elaborat o instrucțiune privind modalitatea de înmatriculare și încadrarea în instituțiile de învățămînt pentru învățămîntul general și oferim cîteva opțiuni pentru cetățenii refugiați. Prima opțiune este înmatricularea și aceasta este valabilă pentru cetățenii care au depus cerere de azil.

A doua este frecventarea de către copii a cursurilor oferite în clase cu toții copiii împreună, este calitatea de audient. Această opțiune este valabilă pentru toți cetățenii ucraineni care se află pe teritoriul RM. Pot fi accesate doar servicii educaționale, care țin de activități extracurriculare, care se desfășoară atît în instituții de învățămînt, cît și instituțiile de arte, sport, asistență psihopedagogică, asistență psihologică. Alimentația copiilor se face din banii statului”, a explicat ministrul Educației și Cercetării.

Posibilități există și pentru studenți. Aceștia pot învăța fără taxă.

„Am elaborat și un ordin pentru tinerii care pot face mobilități de studii în universități, ceea ce prevede că ei pot solicita mobilități pînă la sfîrșitul acestui an de studiu. Cetățenii ucraineni care sînt studenți și care solicită mobilitate, au dreptul și să facă studiile fără taxă”, a mai menționat ministrul.

Pentru a se înscrie la grădinițe, școli, universități, un părinte sau reprezentantul legal al copilului, poate scrie cerere și prezenta un act de identitate.

Nici profesorii refugiați nu sînt lipsiți de oportunități de încadrare în cîmpul muncii din RM.

„Ei au loc în școală. Desigur că pot fi încadrați în activitate. S-a facilitat modul în care pot fi angajate în cîmpul muncii persoanele refugiate din Ucraina”, a zis Anatolie Topală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?