Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4043

Declarație: Nu trebuie să ne punem mari speranțe în reuniunea Comunității Politice Europene

19 apr. 2023,, 14:26   Politică
2954 0

Nu trebuie să ne punem mari speranțe ce ține de cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene care va avea loc pe 1 iunie 2023, la Chișinău.

De această părere este liderul partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, citat de Noi.md, care a declarat în cadrul emisiunii “Puterea a Patra”, că mesajul care va fi transmis în cadrul evenimentului va fi unul de ordin moralist.

“Sigur că va fi mai degrabă un mesaj moralist, în sensul bun al cuvîntului. Și va fi o ancorare a Republicii Moldova și a proceselor de extindere la un proiect european, de a oferi o alternativă războiului. Asta va domina răspunsul de la Chișinău. Noi privim cu seninătate evenimentul, fără ca să ne punem speranțe excesive , pentru că adevăratele speranțe vor veni, din momentul în care Republica Moldova va raporta , și raportul va fi acceptat, asupra întrunirii acelor 9 condiționalități de bază ca noi să începem negocierile privind aderarea la Uniunea Europeană”, menționează Munteanu.

Fiind întrebat dacă PAS, are de cîștigat de pe urma acestui eveniment, la alegerile locale din toamnă, politicianul, crede că oamenii așteaptă “altceva de la clasa politică, decît discursuri și retorică”, or cetățenii vor soluționarea problemelor privind salariile, pensiile, costul vieții, inflația, iar Comunitatea Politică Europeană nu poate oferi aceste lucruri.

Potrivit lui, această Comunitate este un format informal, iar dar în spatele ei nu există nici o structură, nici un buget, nici un plan de dezvoltare. Politicianul notează că, există o convenție între 50 de șefi de stat, de a utiliza acest format informal, pentru a vorbi în numele păcii și a solidarității pe continentul european.


Amintim, Reuniunea Comunității Politice Europene va avea loc pe data de 1 iunie 2023, la Chișinău.

La eveniment sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene. Liderii întruniți la Chișinău vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

Comunitatea Politică Europeană a fost creată anul trecut, la inițiativa Președintelui Franței, Emmanuel Macron. Prima reuniune a CPE a avut loc la Praga în octombrie 2022.

8
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?