X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Stamate: „Îmi pare rău de situația în care sîntem cu justiția”

31 mar. 2023,, 14:35   Politică
2560 0

Este clar deja de ce judecătorilor onești din sistem le e frică să iasă în față, să-și exprime ferm poziția.

Este opinia fostului ministru al Justiției Olesea Stamate și a fost exprimată, după ce a participat în cadrul unei emisiuni televizate și ascultînd declarațiile judecătorului CSJ, Anatolie Țurcan, cel care a prezidat ultima adunare generală a judecătorilor.

Potrivit Olesei Stamate, Anatolie Țurcan, în cadrul emisiunii a developat cel puțin două dintre planurile judecătorilor care se opun reformei.

„1. La CSJ există intenția de a-i admite direct în concurs, prin decizia instanței (fără a întoarce la comisia pre-vetting - așa cum prevede legea 26) pe candidații care nu au trecut pre-vettingul. Asemenea decizii nu pot fi altfel decît ILEGALE.

2. Dacă poate fi mai grav de cele scrise în punctul 1, se pare că poate - a spus deschis că ei (presupun grupul judecătorilor care se impotrivesc vettingului) adună ”kompromat” pe 2 din cei 5 candidați care au trecut vettingul. Acest lucru este extrem de grav!!! Or asta înseamnă următoarele: (a) ei vor cu tot dinandinsul să voteze în noul CSM judecători comozi - care să continue să-i protejeze pe cei cu probleme de integritate - de asta vor să-i admită pe cîtiva care nu au trecut prevettingul si totodată să-i discrediteze pe cîtiva din cei care au trecut prevettingul - deci sa facă fel si chip ca să le iasă lista ”comodă”; (b) ei recurg la cele mai josnice (nemavorbind ilegale) tactici pentru a-și indimida colegii care mergi împotriva opiniei majorității. Am auzit că mulți judecători care sînt de opinii diferite față de opinia celor corupți sînt sistematic urmăriți vizual cu cine se întîlnesc, ce discută, etc. sînt presați și intimidați în diferite feluri să ”stea cuminți”.


Oare mai este cazul să ne întrebăm de ce judecătorilor onești din sistem le e frică să iasă în față, să-și exprime ferm poziția?

Vedeți ce încearcă să facă acest grup de judecători compromiși împotriva membrilor comisiei prevetting. Încearcă să-i discrediteze pe toate căile posibile - manipulînd diverse informații, presînd astfel public - poate vreunul va renunța....

Îmi pare rău de situația în care sîntem cu justiția. Dar este un indicator clar ca sîntem pe calea corectă. Aș vrea ca și procuratura să fie mai atentă și mai activă la ce se întîmplă în aceste săptămîni în sistemul judecătoresc...

Una pot să vă spun - stimați judecători cu verticalitate din acest sistem putred: nu va fi ușor - nici nouă - nici vouă. Dar avem o singură direcție, doar înainte! Și odată finalizată curățarea instituțiilor celor mai importante - veți avea în sfîrșit posibilitatea să activați într-un mediu unde legea este în capul mesei și vă puteți spune poziția/opinia liber!”, scrie Stamate pe pagina sa de Facebook.

2
0
0
0
22

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?