Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Stamate spune ce a reușit R.Moldova să îndeplinească din condițiile europene

6 sep. 2023,, 15:02   Politică
2487 0

În domeniul justiției s-a făcut suficient pentru deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, la sfîrșitul acestui an, afirmă Olesea Stamate, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare.

În interviul pentru Europa Liberă, Stamate, care este văzută ca unul dintre promotorii-cheie ai reformei justiției în R. Moldova, a spus că autoritățile de la Chișinău au îndeplinit cele mai multe dintre condițiile europene care țin de modificarea sau adoptarea unor legi noi. Președintă a Comisiei juridice numiri și imunități din Parlament, Olesea Stamate apreciază că în special în ultima jumătate de an, s-a făcut „un volum de muncă enorm, pe îndeplinirea planului de acțiuni”, notează Noi.md cu referire la moldova.europalibera.

Reformele din domeniul justiției sînt printre cele mai importante condiții înaintate de Comisia Europeană R. Moldova în vara anului 2022, odată cu oferirea statului de țară candidată la aderare. Bruxellesul cerea reformarea comprehensivă a sistemului de justiție, combaterea corupției, inclusiv prin obținerea rezultatelor eficiente în investigații, deoligarhizare și combaterea crimei organizate.

„Este, desigur, și o condiționalitate care ține de, propriu-zis, investigarea dosarelor de rezonanță și finalizarea acestora. Aici, s-a făcut un anumit progres și în acest domeniu”, a declarat Stamate.

Ea a adăugat că acum depinde de Comisia Europeană să aprecieze „cît este de suficient sau nu, dar marea parte a acțiunilor pe care ne-am angajat să le implementăm, au fost implementate”.

5
1
0
0
24

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?