Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4037

Nicu Popescu, despre discuțiile cu diplomații la Reuniunea ambasadorilor

16 aug. 2023,, 14:32   Politică
1991 0

Reuniunea ambasadorilor, la care au participa 40 de șefi ai misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova, a început miercuri. La eveniment a participat președinta Maia Sandu, ministrul de Externe Nicu Popescu, iar discursuri au fost transmise de șefii diplomațiilor de la București, Kiev și Paris.

Nicu Popescu dezvăluie că au fost evaluate rezultatele din ultimul an și trasate noi sarcini pentru diplomați. Acestea se vor axa pe dezvoltarea europeană a Moldovei, dialog cu partenerii, diasporă și diplomației economică, avînd denumirea generică „4D”.

După ce Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderarea la UE, obiectivul major a devenit îndeplinirea nouă recomandări formulate de Comisia Europeană, astfel încît la sfîrșitul acestui an să fie recomandată începerea negocierilor de aderare a țării noastre la UE, în acest context fiind important sprijinul fiecărui stat membru al Uniunii, notează Noi.md cu referire la realitatea.md.

„Vom promova dialogul cu partenerii strategici, inclusiv prin deschiderea unei noi ambasade a țării noastre în India și vom consolida cooperarea cu organizații internaționale precum NATO, CoE, ONU, OSCE.

Vom dezvolta parteneriatul nostru strategic cu Statele Unite ale Americii. Dialogul intens și permanent cu partenerii noștri au permis sancționarea acelor indivizi care au subminat statul de drept și au furat cetățenii țării noastre”, spune Popescu.


Prioritate în relația cu diaspora o reprezintă îmbunătățirea serviciile consulare. Ambasadorilor li s-a transmis sarcina de a accelera și negocia conversiunea permiselor de conducere, de a iniția înțelegeri privind liberalizarea roamingului și a ajunge la acorduri în domeniul social.

"I-am îndemnat pe șefii de misiuni să aibă un dialog politic activ cu statele membre ale UE, inclusiv în vederea asigurării sprijinului pentru avansarea procesului de aderare la UE", a punctat ministrul de Externe.

3
0
1
1
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?