Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Republica Moldova a susținut punctul din declarația Parteneriatului Estic cu privire la Belarus

16 dec. 2021,, 12:00   Politică
3429 9

Moldova, la fel ca toate celelalte țări ale Parteneriatului Estic, cu excepția Azerbaidjanului, a susținut punctul referitor la Belarus inclus în declarația adoptată la cel de-al VI-lea Summit al programului Parteneriatului Estic al Uniunii Europene. Azerbaidjanul a fost singura dintre țările participante la Parteneriatul Estic care nu a susținut acest punct, relatează Noi.md

Potrivit raportului, liderii țărilor Uniunii Europene și statele programului Parteneriatului Estic au semnat un document comun cu privire la rezultatele reuniunii desfășurate în ajunul la Bruxelles.

În același timp, Azerbaidjanul a publicat o declarație națională în care a menționat că nu se alătură paragrafului 11 al Declarației Comune a Summitului Parteneriatului Estic din 15 decembrie 2021.

În acest punct se menționează faptul că UE regretă decizia autorităților din Belarus de a suspenda participarea acestora la Parteneriatul Estic și speră la reluarea cooperării cu autoritățile din Belarus de îndată ce vor fi create condițiile necesare pentru o trecere pașnică la democrație, o agendă comună bazată pe valori și interese comune. Între timp, UE continuă să coopereze și să sprijine cetățenii din Belarus, societatea civilă și mass-media independente. Planul cuprinzător de sprijin economic pentru un Belarus democratic de pînă la 3 miliarde de euro reflectă dorința UE de a sprijini alegerea democratică a poporului belarus. Repetând declarațiile anterioare, UE condamnă utilizarea migranților și a refugiaților de către autoritățile din Belarus și, într-adevăr, toate incidentele care implică utilizarea migranților în scopuri politice.

Baku a menționat că, prin faptul că nu a aderat la paragraful Declarației privind afacerile interne din Belarus, Azerbaidjanul a demonstrat încă o dată că, pentru respectarea suveranității țărilor, neimplicarea în treburile lor interne este o linie roșie. Azerbaidjanul nu acceptă o abordare politizată a drepturilor omului, a problemelor umanitare și a standardelor duble.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?