X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ce a scos la iveală ancheta Parlamentului în cazul „Open Dialog”

16 noi. 2018,, 14:02   Politică
4263 2

UPDATE - 14.00. Raportul Comisiei de anchetă privind amestecul Fundaţiei „Open Dialog” şi a fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova a fost votat de majoritatea parlamentară.

12.30 - Deputații audiază astăzi raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind amestecul în treburile interne ale statului a Fundației Open Dialog”, a cărei fondatoare este Ludmila Kozlowska, informează Noi.md.

Una dintre concluziile la care au ajuns membrii comisiei este că PAS și Platforma „DA” au beneficiat de finanțări din partea acestei fundații, fără a le declara. Potrivit Comisiei, interesul Ludmilei Kozlowska pentru Republica Moldova a părut imediat după arestul omului de afaceri Veaceslav Platon.

„Fundația a apărat interesele lui Platon și ale Federației Ruse contra R. Moldova. S-au reușit mai multe măsuri care au condus la tensionarea relațiilor dintre Moldova și instituțiile europene. Condamnarea situației politice din țară, pretinsele abuzuri ale Procuraturii, suspendarea finanțării europene este rezultatul acțiunilor acestei Fundații îndreptate împotriva R. Moldova”, a declarat președintele Comisie de anchetă, deputatul Igor Vremea, la tribuna Parlamentului.

Comisia de anchetă a mai constatat că Fundația „Open Dialog” este finanțată din bani proveniți din tranzacții cu armament în Federația Rusă, din plăți din zone off-shore, dar și din scheme de spălare de bani, inclusiv cea cunoscută sub numele de „laundromatul rusesc”.

În hotărîrea adoptată, Comisia recomandă Procuraturii Generale să examineze încălcările depistate prin prisma infracțiunilor de trădare de patrie, spionaj, divulgarea secretului de strat, cu tragerea la răspundere a persoanelor implicate, în cazul dat fiind vorba de liderii PAS și al Platformei DA.


„În raport au fost reflectate diferite activități care la prima vedere, din punctul nostru de vedere, pot fi încadrate și ca spălare de bani, și ca trădare de patrie și de ațîțare a vrajbei, dar organele de drept urmează să investigheze sub toate aspectele. Din ceea ce avem – putem afirma că este vorba de diferite încălcări inclusiv de ordin penal”, a spus Igor Vremea.

Comisia de anchetă pe marginea amestectul organizației "Open Dialog" în treburile statului a fost creată la inițiativa Partidului Democrat. Potrivit PD, organizația Ludmilei Kozlovska a atacat „în mod constant imaginea R. Moldova, clasa politică de la Chișinău, în fața partenerilor de dezvoltare, exercitînd și amestec în activitatea politică moldovenească”. PAS și Platforma DA au respins acuzațiile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?