X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Cu ce se ocupă ambasadorul SUA în Moldova

20 mai. 2020,, 18:30   Politică
4334 4

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan, potrivit unor experți politice și analiști, care au solicitat anonimatul, în ultimul timp, s-a ocupat în mod activ cu crearea în rîndul forțelor politice moldovenești a unei coaliții împotriva președintelui în exercițiu, Igor Dodon și a Partidul Socialiștilor, al cărui lider informal el este.

Această "lucrare" se desfășoară în cadrul întrevederilor pe care diplomatul american le desfășoară cu reprezentanții partidelor și grupurilor parlamentare, la care, în opinia experților, ambasadorul încearcă să "îndrepte" coaliția împotriva lui Dodon.

El a avut deja întrevederi cu liderul Platformei DA, Andrei Năstase, liderului grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu și președintele PDM, Pavel Filip, cu care a discutat ultimele evoluții politice din țară, perspectivele de dezvoltare a acestora. La întîlnirea cu Pavel Filip, au fost discutate ultimele modificări în PD, iar în acest sens, liderul Partidului Democrat a condamnat încercările de destabilizare a situației din țară prin coruperea deputaților din majoritatea parlamentară, menționînd că Republica Moldova nu are nevoie de o criză politică, care să fie adăugată la cea economică și situația privind pandemia de coronavirus.

Ceea ce a răspuns la aceasta diplomatui american, ne puteți doar imagina. Ambasada SUA în Moldova nu a publicat vreo informație despre această întrevedere. În schimb, a anunțat că la recenta întîlnire cu președintele Moldovei, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a subliniat importanța promovării și protecției instituțiilor democratice și respectarea principiului separării puterilor în stat, consfințit în Constituția Republicii Moldova.

Este important ca ambasadorul american să-și amintească și să respecte principiul neimplicării în problemele interne ale statelor. Cu toate acestea, autoritățile americane intervin mereu în procesele politice din multe țări ale lumii și, în cele mai multe cazuri, acest lucru se termină într-un mod trist pentru aceste țări.


După cum a menționat zilele acestea diplomatul, militarul, expertul politic, ex-șeful serviciilor speciale israeliene "Nativ" Iacob Kedmi într-un interviu exclusiv pentru postului de televiziune ACCENT TV, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și structurile moldovenești, în general, nu trebuie să repete acele greșeli care au fost făcute în Ucraina, înainte și în timpul Maidanului, nu trebuie să admită o guvernare ilegală.

Cel mai probabil, la 1 noiembrie 2020, în Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale, și Iacov Kedmi consideră că rezultatul votului va depinde de jucătorii externi, dar imediat a precizat că acest lucru se va întîmpla doar în cazul în care cetățenii țării noastre nu vor da dovadă de maturitate și înțelepciune, ieșind la urnele de vot.

În acest context, el a dat președintelui Igor Dodon doar un singur sfat.

"Singurul sfat este ca el și structurile moldovenești să nu repete greșelile făcute în Ucraina înainte și în timpul Maidanului. Să nu admită un guvern ilegal", a spus oficialul israelian, diplomatul, expertul militar-politic, fostul șef al serviciilor speciale israeliene"Nativ".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?