Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

Peste 1500 de observatori naționali și internaționali vor monitoriza alegerile locale generale

4 noi. 2023,, 16:21   Politică
2083 0

Peste 1500 de observatori naționali și internaționali vor monitoriza alegerile locale generale de mîine. Cei mai mulți sînt din partea Asociației Promo-LEX. Comisia Electorală Centrală a acreditat peste 400 de observatori internaționali, mai mulți decît la scrutinul local din 2019. Aceștia vor putea fi prezenți și la numărarea voturilor.

„În ziua scrutinului misiunea Promo-LEX va avea 800 de observatori. Vom acoperi 100% secțiile de votare din municipiul Bălți și Chișînău cu cîte un observator pe termen scurt static, iar alți 200 de observatori, precum și 70 de echipe mobile, vor fi în secțiile de votare din restul țării. Aceste secții de votare au fost selectate in baza unui eșantion reprezentativ”, a spus Mariana Novac, coordonatoare de program în cadrul Promo-Lex, notează Noi.md cu referire la protv.

Observatorii sînt instruiți în cadrul mai multor seminare organizate de Misiunea PromoLEX, activînd în baza unui cod de conduită.

„Observatorii Promo - LEX vor urmări toate procesle din ziua alegerilor pe etape, prima fiind pregătirea și deschiderea secțiilor de votare. La fel, vor urmări și procedura de votare pe parcursul zilei. În final, închiderea secțiilor de votare, dar și numărarea voturilor obținute de către cei la funcția de primari și consilieri vor fi observate de către Promo – LEX”, spune Mariana Novac.

Observatorii vor urmări aplicarea noii legislații electorale, iar atunci cînd vor sesiza încălcări, le vor semnala.


”Datele colectate de către observatori sînt analizate de către echipa de analiză și sînt trecute în rapoartele noastre de monitorizare. Tradițional, în ziua alegerilor, organizăm conferințe de presă”, a mai spus reprezentantul Promo-Lex.

Mai multi observatori nationali au fost acreditati de catre consiliile electorale de circumscriptie nationale. Comisia Electorala Centrala a acreditat si 401 observatori internationali. Acestia reprezinta 17 misiuni diplomatice acreditate in Republica Moldova, 13 autoritati electorale straine si o asociatie internationala. La fel, misiunea de observare a alegerilor din partea OSCE/ODIHR va fi reprezentata de 235 de persoane, iar ENEMO de 11 persoane. Cativa observatori vor fi si de la Congresul Autoritatilor Locale si Regionale a Consiliului Europei, dar si de la Parlamentul European.

1
0
0
1
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?