Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Batrîncea: "Noua versiune a Codului Electoral este periculoasă pentru democrație"

4 sep. 2022,, 09:45   Politică
2736 0

Codul Electoral, adoptat într-o nouă ediție în prima lectură de partidul de guvernămînt din Moldova, este periculos pentru democrație.

Despre acest lucru a declarat vicepreședintele Parlamentului, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, în cadrul emisiunii ”Tema” cu Liudmila Belcenkova", relatează a-tv.md.

"Cred că noua versiune a Codului Electoral este unul dintre elementele care îi unește pe toți astăzi, și pe cei de dreapta, și de stânga, și de centru. Noua versiune a Codului Electoral este periculoasă pentru democrație. În primul rînd, ea politizează activitatea CEC. Este redusă componența Comisiei Electorale Centrale, iar orice reducere este urmată de: mai puțini membri CEC, mai ușor de controlat.

În al doilea rînd, va delega oameni la CEC, practic, doar guvernul. Din 7 persoane, două sînt nominalizate de Parlament, adică majoritatea parlamentară, 2 persoane sînt nominalizate de guvern, ceea ce nu exista pînă acum. 2 persoane din Consiliul Suprem al Magistraturii controlat de ei, fapt care, de asemenea, nu a existat anterior. Acesta este un conflict de interese, deoarece judecătorii nu pot face parte din CEC, ei trebuie să ia decizii cu privire la activitatea Comisiei Electorale Centrale", a spus Batrîncea.

Politicianul este sigur că "în acest caz, va dispărea rolul opoziției, va dispărea rolul partidelor de opoziție și, în general, rolul partidelor în formarea CEC – guvernarea va delega totul".


"Un alt motiv este că Comisia Electorală Centrală va stabili în regim manual componența comisiilor raionale, care sînt numite astăzi la nivel local. Adică, va avea loc un controlul deplin al alegerilor locale, parlamentare".

Al treilea element foarte important, potrivit socialistului, este "demotivarea cetățenilor și a persoanelor juridice de a sprijini partidele politice".
"De fapt, partidul de la putere va avea finanțare, iar partidele de opoziție nu vor avea finanțare pentru campaniile electorale", a rezumat Batrîncea.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?