X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Avocatul Iurie Mărgineanu, despre Legea Magnițki

13 dec. 2022,, 10:32   Politică
2497 1

Proiectul de lege propus de Ministerul Justiției este o rușine națională. Legile de felul dat sînt emanația unor politici represive, dictatoriale și au drept scop de a băga frica în societate, și de a anihila o gîndire limpede, critică și pluralistă. Așa a comentat avocatul Iurie Mărgineanu proiectul de lege, propus de ministerul Justiției, care prevede limitarea unui șir de drepturi ale unor cetățeni, care ar fi avut „tangențe directe sau indirecte cu persoanele aflate sub sancțiuni”.

„Sancțiuni economice și civile contra propriilor cetățeni. Mai mare absurd juridic nici nu se putea de imaginat. Sper că ați auzit că SUA și Marea Britanie au introdus sancțiuni economice contra lui Șor și Plahotniuc. Făcînd abstracție de la familiile acestor două persoane și vinovăția sau nevinovăția lor (apropo încă necondamnate penal definitiv), este o practică nu numai că absurdă dar și ilegală”, explică Iurie Mărgineanu, transmite sinteza.org.

În opinia avocatului, conducerea noastră și cea din Ucraina ar fi condusă dintr-un centru unic, sau chiar dintr-un cabinet, sau chiar de aceiași persoană.

Fiindcă pentru prima dată în spațiul nostru ex-sovietic (despre așa ceva în alte state ale lumii, eu nu am auzit), susține avocatul, au fost introduse sancțiuni de vecinii noștri, Ucraina. Prin hotărîrea consiliului suprem de securitate, au fost introduse sancțiuni economice în privința propriilor cetățeni.

„Încă de pe băncile facultății, știe orice student de la drept și nu numai, că persoana poate fi sancționată doar pentru fapte ilegale prevăzute de o lege la momentul comiterii lor, cu respectarea unor proceduri legale, apolitice și garanțiilor dreptului la apărare. Legalitatea oricărei sancțiuni este verificată sau aplicată în ultima instanța doar de judecători. Cele mai recunoscute Tratate Internaționale în domeniul protecției Drepturilor Fundamentale ale Omului – DUDO, CEDO protejează aceste drepturi, iar Moldova a semnat și ratificat aceste Tratate. Totodată, art. 4 al Constituției RM prevede: Dispozițiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile omului, se interpretează şi se aplică în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (…).


Iar alin.2 proclamă că, dacă există neconcordante între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Republica Moldova este parte și legile ei interne, prioritate au reglementările internaționale.

Așa că, Tratatele Internaționale pot fi aplicate cu acțiune directă asupra legislației naționale în caz de …..”, lămurește Iurie Mărgineanu.

El se mai arată curios dacă va urma o reacție a ”partenerilor” de dezvoltare, care va fi poziția Curții Constituționale și a Comisiei de la Veneția.

12
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?