X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Voronin: Vînzarea Portului Giurgiulești înseamnă o pierdere semnificativă a suveranității țării

1 oct. 2023,, 00:00   Politică
3681 0

Despre acest lucru a declarat fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

"Aceasta este o pierdere semnificativă a suveranității țării. Cînd am construit acest port, am rezolvat problema ieșirii la mare. Toate țările de secole duc războaie pentru a asigura accesul la mare, iar noi am rezolvat această problemă în mod pașnic, iar acum ne este închis acest acces" Astfel a comentat el de-al treilea președinte al Republicii Moldova, Președintele PCRM, Vladimir Voronin, interesul exprimat de prim-ministrul României pentru achiziționarea Portului Giurgiulești, relatează a-tv.md

Potrivit fostului președinte, colegii săi - președinții Ucrainei și României, au încercat să-l facă să renunțe la intenția de a construi Portul Giurgiulești.

"Îmi amintesc discuțiile cu Leonid Kucima, fostul președinte al Ucrainei, care a spus: "Ce-ți trebuie să construiești? Mai bine folosește banii pentru altceva. Vă dau portul Reni în chirie, gratuit și încărcați, descărcați, expediați".

Îmi amintesc de discuțiile cu Ion Iliescu, fostul președinte al României: "Vom construi conducte pînă la voi și vă vom pompa petrol, vă vom oferi totul. De ce aveți nevoie de acest port? Acolo canalul Dunării este îngust, unde vă băgați?”.


Și deja atunci eu am spus: nu, portul va exista, pentru că Moldova trebuie să aibă acces la mare", a spus Voronin în cadrul emisiunii "Post Factum cu Ludmila Belcencova" de pe canalul ITV.

În același timp, fostul președinte și-a exprimat încrederea că, dacă guvernul va accepta această vînzare, "acesta va duce la un scandal foarte mare".

Amintim că ieri a devenit cunoscut faptul că România este interesată să cumpere Portul Internațional Liber Giurgiulești din Moldova. Prim-ministrul României Marcel Ciolacu a declarat pentru postul de televiziune Digi24.ro că ministrul român al transporturilor a discutat deja acest subiect cu un reprezentant al Băncii europene pentru reconstrucție și dezvoltare (BERD), singurul proprietar final al companiei care administrează portul la Dunăre, precizînd că "după negocieri cu reprezentantul Băncii, așteptăm un răspuns".

În același timp, Ciolacu a precizat că negocierile nu trebuie purtate cu autoritățile moldovenești, întrucît acționarul portului Giurgiulești este BERD şi, prin urmare, negocierile vor fi purtate cu banca.

36
1
0
3
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?