X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Vladimir Bolea, în Parlament: "Situația din agricultură este dificilă"

15 feb. 16:30   Politică
2152 1

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, audiat astăzi în plenul Parlamentului în legătură cu situația din sectorul agricol, a menționat că cel mai mult au avut de suferit producătorii de cereale și că agricultorii mici și mijlocii au primit în toamna anului 2023 cîte 1240 de lei per hectar ca măsură de suport din partea Guvernului.

În 2024, cei mai afectați fermieri ar urma să primească 2500 de lei per hectar. Totodată, ministrul a admis că situația din agricultură este dificilă.

„S-au scumpit de două-trei ori transportul și cheltuielile de logistică pentru producătorii agricoli din R. Moldova. Rîndurile interminabile de la vamă a dus la scumpirea exorbitantă a cheltuielilor de transport și de logistică. Toate aceste lucruri afectează în mod direct producătorii agricoli. Cel mai mult au avut de suferit producătorii de cereale. Din păcate, de-a lungul anilor R. Moldova nu a reușit să crească industria procesatoare de materie primă. Noi am devenit o țară producătoare și exportatoare de materie primă.

În prima fază, 200 de milioane de lei au fost repartizate de Guvernul R. Moldova, AIPA către agricultori. Vorbim de 2161 de producători agricoli, care în toamna anului 2022 au semănat culturi de toamnă, cum ar fi grîu și orz. Cîte 1240 de lei au primit per hectar, bani pe care agricultorii i-au recepționat în conturile lor în toamna anului 2023 ca una dintre soluțiile de reducere a prețurilor de cost”, a declarat Vladimir Bolea în plenul Parlamentului, notează Noi.md cu referire la zdg.

Între timp, fermierii din raioanele Hîncești, Leova, Căușeni, Nisporeni, Ungheni și Criuleni continuă să protesteze. Astăzi, drumul de acces spre punctul de trecere a frontierei Leușeni a fost blocat, circulația vehiculelor fiind imposibilă, conform Poliției de Frontieră.


La această oră, agricultorii au deblocat accesul doar pentru rutele regulate. Agricultorii cer în continuare acordarea motorinei din România și alocarea compensațiilor la hectar pentru culturile de porumb și floarea-soarelui.

1
1
0
2
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?