X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Veronica Moraru: O parte dintre condiționalitățile UE nu depind de Guvern

10 oct. 2023,, 07:14   Politică
2439 0

Autoritățile Republicii Moldova au realizat o parte dintre condiționalitățile Comisiei Europene pe domeniul justiției, însă multe aspecte nu depind de Guvern.

O spune ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, potrivit căreia Guvernul și Parlamentul au aprobat legile necesare reformei justiției, însă implementarea lor depinde de alte entități. Potrivit șefei de la Justiție, Republica Moldova mai are timp pînă la sfîrșitul lunii octombrie să-și onoreze angajamentele pentru ca evaluarea Comisiei Europene să fie una pozitivă, notează IPN.

Ministrul Justiției spune că a efectuat recent o vizită la Bruxelles în timpul căreia a explicat oficialilor europeni că Republica Moldova a realizat doar o parte din cele nouă condiționalități.

„Am discutat cu reprezentanții structurilor din cadrul Comisiei Europene, inclusiv cu Înaltul Comisar pe Justiție și i-am informat despre progresele obținute. Pe de o parte, avem multe angajamente realizate, dar avem și angajamente în curs de realizare. Avem și restanțe, dar care nu depind de Guvern. Pe segmentul protecției drepturilor omului stăm bine, ne-am îndeplinit angajamentele, mă refer la îmbunătățirea legislației pe domeniul drepturilor omului, Convenția de la Istanbul, accesul la informație, consolidarea instituției Avocatului Poporului. Pe aspectul combaterii corupției am realizat condiționalitatea clară ce ține de delimitarea competențelor Procuraturii Anticorupție și CNA și acum urmează planul de implementare. Cea mai complicată este reforma justiției, adică rezultatele vetting-ului, pre-vetting-ului. Noi legile le-am aprobat, acum ele urmează a fi implementate și organele noi să-și facă treaba ca sistemul să-și revină”, a spus Veronica Mihailov-Moraru în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Potrivit șefei de la Justiție, restanțele înregistrate vizează activitatea comisiilor de vetting și pre-vetting care sînt entități independente. De asemenea, procurorii sînt cei care întîrzie să-și delege reprezentanți în CSP, așteptînd comisia pre-vetting să-i reevalueze pe candidații care au primit cîștig de cauză la Curtea Supremă de Justiție.

„Activitatea comisiei pre-vetting a durat mai mult decît a fost preconizat, acum ea este axată pe reevaluarea a 21 de cauze, după ce CSJ a dispus reevaluarea acestor decizii. Ulterior trebuie să-și înceapă activitatea comisiile de vetting. Dar nu de noi depinde să grăbim aceste procese, pentru că aceste comisii sînt independente și au propriul ritm de muncă. La Bruxelles am primit încurajări maxime de a continua ritmul determinat pe care l-am adoptat de la început, am primit recomandarea de a consulta comisiile europene, Comisia de la Veneția, pe orice proiect, mai ales pe domeniul justiției. Ne-au întrebat de ce nu avem Consiliu Superior al Procurorilor și am explicat că nu depinde de Guvern. Adunarea Procurorilor a decis să amîne ședința pînă cînd vor fi reevaluate deciziile celor care au eșuat promovarea. Mult depinde și de progresele pe care le vom avea pînă la sfîrșitul lunii octombrie”, mai spus ministrul Justiției.

Săptămîna trecută, Parlamentul European a aprobat o rezoluție prin care cere instituțiilor europene începerea negocierilor de aderare UE-Republica Moldova pînă la sfîrșitul acestui an. Decizia finală va fi luată în luna decembrie de către Consiliul European.

1
2
0
1
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?