Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4021

Vectorul european nu va fi inclus în Constituție! Procedura de vot a eșuat

18 oct. 2018,, 11:05   Politică
4059 5

Deputații PSRM, PL, PCRM și PLDM au refuzat astăzi repetat să voteze proiectul de lege privind includerea vectorului european în Constituție, informează Noi.md.

În cea de-a doua lectură, proiectul democraților a fost susținut de 54 de deputați, exponenți ai coaliției de guvernare, număr insuficient de voturi pentru modificarea Constituției. Pentru ca aceste modificări să fie efectuate erau necesare 67 de voturi.

„Avînd în vedere că majoritatea parlamentară nu este prezentă în ziua în care vor să modifice Constituția, refuză să îndeplinească hotărîrea ce ține de articolul 13, fracțiunea PL nu va participa la proiectul respectiv pentru că seamănă mai mult a show decît dorința de avea această prevedere în Constituția R.Moldova”, a menționat liderul PL, Mihai Ghimpu.

O poziție critică la acest subiect au avut și liberal-democrații. „Modificarea Constituției trebuie să fie un act de mare responsabilitate politică și nu de trolling sau de șantaj public. Nu vom participa la acest vot atît timp cît guvernare ava încălcare Acordul de asociere", a remarcat vicepreședintele PLDM, Vadim Pistrinciuc.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a calificat drept neconstituțional votul de astăzi din Parlament. „Aceasta o să divizeze societate noastră, care cu părere de rău, și așa este divizată”.


Pe de altă parte, socialiști au atenționat că odată cu includerea vectorului european în Constituție, partidele care au alte viziune politici vor fi automat discriminate. „Modificarea Constituției va interzice alte partide care pledează pentru alte lucruri și va submina garanțiile constituționale privind libertatea gîndirii”, a punctat Vlad Bătrîncea.

Potrivit deputatului PD Marian Lupu, începînd de astăzi a devenit clar că patru partide politice de dreapta, parlamentare și extraparlamentare, nu sînt proeuropene. „Ele s-au declarat deschis unioniste, dar unionismul înseamnă distrugerea statului. Iată cu ce realitate ne confruntăm astăzi”.

La rîndul său, spicherul Andrian Candu i-a acuzat pe liberali și liberal-democrați de faptul că și-au trădat alegătorii. „Cei care au întors spatele și au fugit astăzi din sală trebuie să-i cunoască fiecare. Oamenii i-au votat ca partide proeuropene”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?