Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

UE plănuiește să trimită o misiune civilă pentru R. Moldova

6 mar. 2023,, 08:45   Politică
3895 0

UE plănuiește să trimită o misiunea civilă în R. Moldova, relatează ediția de duminică a cotidianului german Welt am Sonntag, citat de voceabasarabiei.

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) lucrează în prezent la un așa-numit concept de gestionare a crizelor pentru R. Moldova, care va fi finalizat în luna martie. În concept, experții europeni dezvoltă propuneri pentru dimensiunea, profilul și mandatul misiunii planificate, care trebuie apoi aprobate în unanimitate de toate guvernele implicate.

„Există evident voința de a trimite o misiune civilă în Moldova”, a declarat pentru publicația germană un diplomat UE, apropiat discuțiilor.

Alături de Polonia, Țările Baltice, Suedia, Cehia, Portugalia, România și Danemarca, Germania este unul dintre cei mai importanți susținători ai proiectului.

Diplomații se așteaptă ca noua misiune să înceapă „la începutul verii”.


În cadrul misiunii, relatează sursa citată, țările membre ar urma să trimită consilieri care să lucreze, alături de autoritățile moldovene, la întărirea justiției, poliției și serviciilor vamale, în general la „înființare a unui sector de securitate eficient.” În plus, UE dorește să trimită experți care să ajute Moldova în lupta împotriva atacurilor cibernetice și a dezinformarii.

Ziarul mai scrie că, pe lîngă o misiune civilă de consiliere, Republica Moldova cere și sancțiuni rapide de la UE împotriva oligarhilor loiali Rusiei, mai multă supraveghere aeriană (avioane, radar) și furnizarea de sisteme de apărare aeriană.

Viceprim-ministrul și ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a precizat acest lucru în calitate de invitat la ultima întîlnire a miniștrilor de externe ai UE din 20 februarie.

4
0
0
2
41

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?