Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

UE crede că Moldova va rezolva problema transnistreană înainte de a adera la Uniune

19 oct. 2023,, 10:45   Politică
3677 0

Uniunea Europeană speră că liderii moldoveni vor fi capabili să rezolve problema transnistreană în paralel cu integrarea în comunitatea europeană.

Declarația aparține șefului delegației UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

"Sperăm că procesul de reintegrare a țării va fi rezolvat în paralel cu procesul de aderare a țării la UE. Pentru noi, partenerul nostru este Republica Moldova în cadrul granițelor recunoscute la nivel internațional, care includ și regiunea transnistreană", a declarat Jānis Mažeiks în cadrul unei emisiuni la postul TV8.

El a precizat că problema transnistreană va fi inclusă în aspectele specifice ale negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE.

"Pentru noi este important ca normele juridice să fie aplicate în mod egal pe întregul teritoriu al statelor membre, dar acesta este un subiect pentru un viitor mai îndepărtat", a explicat diplomatul.


Anterior, președinta moldoveană Maia Sandu a declarat că problema transnistreană ar putea fi rezolvată deja după aderarea republicii la UE, pe care a promis că se va întîmpla în 2030.

Anul trecut, Republica Moldova, alături de Ucraina și Georgia, a solicitat statutul de candidat la UE, care a fost aprobat pentru Chișinău și Kiev. Moldova și-a asumat o serie de angajamente pentru a aduce legislația locală la standardele UE și a promis să armonizeze politica externă.

3
3
0
2
29

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?