Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

UE a adoptat un nou cadru de sancțiuni contra celor care amenință să destabilizeze R.Moldova

29 apr. 2023,, 00:54   Politică
1171 0

Consiliul Europei a adoptat un nou cadru legal, care oferă Uniunii Europene posibilitatea de a impune sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau implementarea acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația țării, statul de drept, stabilitatea sau securitatea.

Acest nou cadru va permite UE să vizeze persoanele care obstrucționează sau subminează procesul politic democratic și organizarea de alegeri, încearcă să răstoarne ordinea constituțională, precum și pe cele care se angajează în abateri financiare grave și exportul neautorizat de capital, în măsura în care ar putea prelua controlul asupra sau influența serios activitățile autorităților statului, notează tv8.

"Asistăm la creșterea și continuarea încercărilor de destabilizare a Republicii Moldova. Noul regim de sancțiuni ne va oferi posibilitatea de a continua întărirea rezilienței Moldovei prin țintirea celor care încearcă să destabilizeze țara. Acesta este un semnal politic important al sprijinului UE pentru Moldova în contextul dificil actual”, a spus Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell.

Sancțiunile vor consta într-o înghețare a activelor și interdicția de a pune la dispoziție fonduri pentru persoane fizice și entități și o interdicție de călătorie în UE pentru persoanele fizice.

Aceste măsuri restrictive sînt în urma solicitării Republicii Moldova, care s-a confruntat cu amenințări directe la adresa stabilității și securității sale, din partea grupurilor interne cu interese create și a Rusiei.


„Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova au crescut considerabil de la începutul războiului din Ucraina și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE”, se arată într-un comunicat al Consiliului Europei.

Reamintim că pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.

0
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?