Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Trei ani de mandat: Ce rezultate a demonstrat președintele Maia Sandu

15 noi. 2023,, 18:30   Politică
4011 4

Astăzi se împlinesc trei ani de cînd Maia Sandu a cîștigat alegerile prezidențiale. Cu această ocazie, șefa statului a scris pe pagina sa de Facebook că va merge înainte pentru a îndeplini angajamentele pe care și le-a asumat și pentru a lăsa copiilor o Moldovă mai bună. În timp ce unii analiști spun că Maia Sandu are o imagine foarte bună peste hotarele țării, alții sînt mai critici și afirmă că șefa statului ar fi putut face mai multe pentru a depăși crizele cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova

Șefa statului a scris astăzi pe pagina sa de Facebook că victoria de acum 3 ani a fost a cetățenilor, de acasă și din diasporă, care au crezut în Republica Moldova. Maia Sandu a mai precizat că, de atunci, împreună am pornit pe un drum lung și dificil spre crearea unui stat cu adevărat liber, european, care să aibă grijă de toți cetățenii săi. Cei trei ani au fost intenși, cu crize, dar s-a reușit avansarea Republicii Moldova pe calea integrării în Uniunea Europeană, a declarat șefa statului Maia Sandu în emisiunea ”La 360 de grade” , transmite radiomoldova.

„A fost intens, au fost foarte multe probleme. Războiul este cel mai dramatic lucru care s-ar fi întîmplat și nu m-aș fi gîndit niciodată. Le mulțumesc oamenilor care au pus umărul, le mulțumesc celor care m-au încurajat, cu care am reușit să menținem pacea și am reușit aproape să deschidem negocierile. Mai avem de lucru și anul viitor o să muncim la fel de mult ca și în acești ani.”, a declarat Maia Sandu.

Analistul politic Corneliu Ciurea a specificat pentru postul nostru de radio că șefa statului nu a avut cea mai bună prestație în țară în cei trei ani de mandat.

„Doamna Maia Sandu a venit cu mai multe promisiuni și a insuflat multe speranțe, dar nu a validat aceste așteptări pe care le-a creat în societate. Nu a reușit să ducă la bun sfîrșit planurile. Se justifică aceste derapaje prin invocarea războiului și necesității de integrare în Uniunea Europeană, ceea ce din punctul meu de vedere sînt argumente slabe.”, spune Corneliu Ciurea.


De cealaltă parte, analistul politic Ion Tăbîrță susține contrariul și afirmă că Maia Sandu a avut o prestație exemplară atît la nivel național, cît și internațional. În prezent, Republica Moldova are cea mai bună imagine din cei peste 30 de ani de la independență, ceea ce se manifestă prin faptul că avem o deschidere din partea partenerilor externi, potrivit expertului.

„Președintele statului are anumite competențe executive limitate, însă are și anumite competențe legate de securitate și de politica externă. În total, au fost trei ani buni de mandat pentru președintele Maia Sandu. Ea este primită peste tot în exteriorul țării. Este susținută în exteriorul statului, dar trebuie să recunoaștem că există în interior anumite lacune în imaginea șefului statului, care sînt legate în mod special de prestația Guvernului”, a subliniat Ion Tăbîrță.

Precizăm că astăzi se împlinesc trei ani de la turul doi al alegerilor prezidențiale în urma cărora Maia Sandu a fost aleasă în funcția de președinte al Republicii Moldova. Atunci, Maia Sandu a fost aleasă cu votul a aproape 940 de mii de moldoveni, iar pentru Igor Dodon au votat aproape 700 de mii de oameni. Ea a fost învestită în funcție în data de 24 decembrie 2020. Maia Sandu este prima femeie președintă a Republicii Moldova și al șaselea șef de stat, dar al patrulea ales prin vot direct. Următoarele alegeri prezidențiale se vor desfășura anul viitor.

10
1
1
0
102

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?