Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Tănase critică dur o iniţiativă legislativă a deputaţilor PAS

17 aug. 2021,, 07:43   Politică
5500 11

Fiecare guvernare a fortificat sistemul represiv pentru a se răfui cu predecesorii și oponenții săi, creînd un monstru care poate strivi pe oricine.

Afirmaţia îi aparţine fostului preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase, care critică iniţiativa legislativă a deputaţilor PAS de a-l exclude pe preşedintele Uniunii Avocaţilor din componenţa Consuliului Superior al Procuraturii, transmite Publika.md.

Potrivit lui, documentul aprobat de Parlament în prima lectură, este un mesaj care indică clar cum vede noua putere balanța dintre drepturi cetățenești și represiune.

Asta pentru că, potrivit lui, avocații sînt singura entitate profesională nestatală prezentă în CSP, care la modul practic nu este controlată de puterea politică.

Într-un articol de pe blogul său, Tănase susţine că proiectele aprobate vineri ar trebui să fie discutate mai întîi cu experţi şi societatea civilă.


"În ziua de "vineri 13", Parlamentul, urmînd cu fidelitate frumoasele practici ale legislaturilor anterioare, a adoptat fără prea mari discuții, pe bandă rulantă, o serie de proiecte care modifică esențial mai multe legi importante, cu impact direct asupra multor drepturi și libertăți garantate de Constituție şi Convenția Europeană", a menţionat Tănase.

În altă ordine de idei, fostul ministru al Justiţiei constată, cu regret, că "doleanțele cetățenilor țării urmare a votului din 11 iulie" a devenit explicația universală a politicilor promovare în ultimul timp.

În opinia lui Alexandru Tănase prezenţa președintelui Uniunii Avocaţilor în Consiliul Superior al Procurorilor este necesară pentru că dă o speranță că vocea colectivă a apărării va fi auzită. Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, unul dintre deputaţii PAS care au elaborat proiectul de lege nu ne-a răspuns, deocamdată, la apeluri şi mesaje pentru a comenta aceste declaraţii.

Săptămîna trecută el a declarat la "În centrul atenţiei" de la Publika TV că documentele aprobate vineri, în prima lectură, vor fi supuse dezbaterilor publice, inclusiv cu participarea reprezentanţilor instituţiei vizate.

În 13 august deputaţii PAS au votat proiecte de lege care prevăd o nouă structură a CSM și CSP, precum şi noi reguli de numire a membrilor acestor instituţii.

În cazul CSP, membrii aleşi din rîndul procurorilor nu vor avea majoritatea. Din componenţa acestei structuri vor fi excluşi trei membri din oficiu: preşedintele Uniunii Avocaţilor, procurorul general şi procurorul Găgăuziei. La rîndul său, președintele Uniunii Avocaților, Emanoil Ploșniță, a declarat că nu este de acord cu modificările aprobate. Ori îi excluzi pe toţi şase, ori nu excluzi pe nimeni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?