Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Tăbîrță: Pentru anul 2025 de pe acum se prefigurează dispute geopolitice

10 noi. 2023,, 07:31   Politică
4042 1

Anul 2025 va fi anul reformatării puterii politice din Republica Moldova, iar alegerile locale generale din 5 noiembrie au fost un prim pas în acest sens.

O spune comentatorul politic Ion Tăbîrță potrivit căruia partidele politice vor folosi retorica geopolitică la scrutinul din 2025, fapt sesizabil de pe acum. Potrivit analistului politic, rezultatele obținute în consiliile raionale și municipale arată că partidul de guvernare nu va mai reuși să obțină majoritatea în următorul Parlament, alegerile pentru care vor avea loc în anul 2025, notează IPN.

Potrivit rezultatelor preliminare, la alegerile din 5 noiembrie, cele mai multe mandate în consiliile raionale și municipale le-a obținut PAS – 357. Pe locul doi s-a plasat PSRM care a obținut 256 de mandate, iar pe locul trei s-a clasat PSDE cu 88 de mandate.

„Dacă ne uităm la votul din consiliile raionale și municipale, cu precizarea că aici nu intră UTA Găgăuzia, unde de obicei, tot sînt votate partide non-europene, atunci PAS nu va avea majoritate. Este interesant să vedem ce este cu acest PSDE, pentru că el ar trece în Parlament dacă ne uităm la rezultatele locale. În 2025 se va reformata puterea politică și toți au abordat campania electorală reieșind din această perspectivă. În 2025, de pe acum se prefigurează, vor fi dispute geopolitice”, a spus comentatorul politic Ion Tăbîrță în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit comentatorului politic, victoria lui Ion Ceban, care a preluat un nou mandat de primar al Chișinăului, a fost determinată de schimbările de suprafață produse în oraș.

„Oricare ar fi criticile despre cei 4 ani de mandat ai lui Ion Ceban, da, într-adevăr, el nu a schimbat esența modului în care se dezvoltă acest oraș. Chișinăul încă nu are un concept clar cum trebuie să se dezvolte, însă anumite lucruri, cele mai multe de suprafață au fost schimbate – un trotuar, un parc, un teren de joacă. Lucrurile acestea nu s-au făcut pînă acum și, desigur, unii cetățeni le-au apreciat, cu toate că, dacă vrem să ne transformăm într-un oraș de tip european, este nevoie de mult mai mult. Și testul adevărat pentru Ion Ceban ca primar abia acum începe”, a mai spus comentatorul politic.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, la scrutinul din 5 noiembrie, candidatul MAN, Ion Ceban, a obținut 50,62% din voturi, iar candidatul PAS, Lilian Carp, a obținut 28,23%. Ambele formațiuni au obținut cîte 20 de mandate în Consiliul Municipal Chișinău.

2
1
0
8
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?