Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Suedia sprijină parcursul european al Republicii Moldova

13 mar. 17:45   Politică
1709 0

Consolidarea capacităților Biroului pentru Integrare Europeană (BIE), competențele acestuia și fortificarea eforturilor instituționale în procesul de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, au fost printre principalele subiecte abordate la întrevederea dintre Ghenadie Marian, șeful BIE, și o delegație suedeză din cadrul Departamentului pentru Europa de Est și Asia Centrală, Unitatea sprijin pentru reforme de la Ministerul Afacerilor Externe al Suediei, aflată în vizită la Chișinău.

Oficialii de la Stockholm au afirmat că Suedia sprijină necondiționat parcursul european al țării noastre și că Republica Moldova face parte din strategia regională de dezvoltare a Suediei. La întrunire au mai participat Katarina Martholm Fired, Ambasador al Suediei la Chișinău, împreună cu Axel Lundell, Secretar II în cadrul Ambasadei.

Astfel, părțile au vorbit despre importanța consolidării capacităților instituționale ale BIE, privind resursele umane și financiare, precum și despre necesitățile grupurilor de lucru referitor la participarea experților străini care ar facilita procesul de armonizare a legislației naționale la cea a Uniunii Europene, în parcursul de negocieri.

La rîndul său, Ghenadie Marian a menționat că activitățile curente ale Biroului sînt concentrate asupra coordonării implementării acțiunilor necesare pentru avansarea către deschiderea negocierilor de aderare și definitivarea mecanismului de coordonare interinstituțională a procesului de integrare europeană și a structurii echipei de negociere. „Biroul pentru Integrare Europeană are nevoie de sprijin pentru realizarea funcțiilor sale instituționale, iar contribuția Suediei va fi înalt apreciată”, a afirmat Șeful BIE.

Daniel Johansson Arhem, șeful Unității sprijin pentru reforme, a apreciat progresele Republicii Moldova în implementarea reformelor necesare care au contribuit la decizia pozitivă a Consiliului European din decembrie 2023 privind lansarea negocierilor de aderare la UE. În context, oficialul a precizat că Suedia împărtășește speranțele Republicii Moldova de a avea prima Conferință Interguvernamentală în timpul președinției Belgiei la Consiliul UE.

3
0
0
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?