X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Sturza: Securitatea poate fi asigurată doar prin investiții

15 feb. 2023,, 08:31   Politică
2303 0

Securitatea costă, iar investițiile în domeniul apărării trebuie să devină predictibile și sigure în fiecare an, astfel încît să aibă loc achiziții de tehnică militară și armament.

O spune ex-ministrul Apărării, Eugen Sturza, potrivit căruia dezvoltarea economică a unui stat depinde de investiții în domeniul Apărării, întrucît niciuna dintre marile companii nu va investi în Republica Moldova atît timp cît nu există certitudinea securității țării, notează IPN.

Fostul ministru al Apărării, Eugen Sturza, spune că dezvoltarea economică a țării depinde de doi factori importanți, justiție independentă și un domeniu solid de apărare. Potrivit ex-ministrului, marii investitori sînt în căutare de condiții previzibile de joc în domeniul justiției și securității, elemente care acum lipsesc Republicii Moldova.

„Nu vor veni niciodată investiții mari în Republica Moldova din cîteva considerente: unul este justiția, fiindcă investitorul are nevoie să știe că banii investiți în această țară, în caz de o dispută, va merge în instanța de judecată și cazul va fi soluționat. Doi – asigurarea și securitatea, el are nevoie de siguranță că nu va veni mîine Federația Rusă peste ei și aceste investiții vor fi pierdute. Respectiv, asigurarea Armatei Naționale și dezvoltarea securității, în primul rînd, țin de securitate și, în al doilea rînd, țin de dezvoltarea economică”, a spus Eugen Sturza în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Pentru anul 2023 bugetul Ministerului Apărării este de aproximativ 1,7 miliarde de lei, în creștere cu 650 de milioane de lei față de anul trecut. Astfel, bugetul destinat apărării constituie în acest an 0,5 % din PIB.


0
0
0
0
20

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?