X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Stamate după acordarea statutului de candidat la UE: ”Felicitări dragi moldoveni!”

23 iun. 2022,, 22:00   Politică
2590 0

Ministrul Justiției, Olesea Stamate a venit cu o reacție pe pagina sa de facebook după ce Consiliul European a votat unanim pentru acordarea Moldovei și Ucrainei statutul de țara candidat la UE, informează Noi.md

”O zi istorică pentru Republica Moldova! Consiliul European tocmai a votat unanim pentru acordarea Moldovei și Ucrainei statutul de țara candidat la UE!!! Felicitări dragi moldoveni!”, a scris ministra.

Totodată aceasta a menționat că recunoașterea de către UE a perspectivei europene țărilor noastre și acordarea statutului de candidat face parcursul nostru european ireversibil.

”Pășim ferm pe cale aspre UE. Apreciem înalt încrederea partenerilor noștri europeni față de demersurile europene ale celor trei țări. Cunoaștem bine că nu a fost o decizie ușoară. Au fost necesare discuții profunde și multă voință politică din partea liderilor europeni. Mulțumim din suflet pentru această decizie”, a menționat Stamate.

Ce se schimbă de astăzi?


”În primul rînd - pentru noi un lucru esențial este că de azi vom fi priviți și tratați nu doar ca vecini, dar ca și viitorii membri ai Uniunii Europene. Este o recunoaștere clară și univocă a apartenenței europene a popoarelor noastre nu doar din punct de vedere geografic.

În al doilea rînd aceasta va însemna că toate procesele de reformă și dezvoltare în Republica Moldova trebuie să aibă o direcție și o destinațe clară – aderarea la Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă mult mai multă muncă dedicată din partea autorităților, societății civile, comunității de afaceri și nu în ultimul rînd diasporei noastre. Este proiectul de țară, al nostru al tuturor și astazi acest proiect capătă o valoare și o semnificație foarte concretă.

În al treilea rînd putem conta pe mai mult sprijin în implementarea reformelor și transformărilor necesare și așteptate de fiecare cetățean. Este cert că acest efort trebuie să aparțină în primul rînd nouă, dar contăm pe susținerea Uniunii Europene.

Cunoaștem că calea spre UE este lungă. Procesul de aderare înseamnă a oferi fiecărui stat timp și spațiu pentru a se consolida, deveni tot mai stabil la capitolul instituțiilor democratice și economiei de piață, de a-și crește capacitățile de a putea contribui la proiectul european. Trebuie să demonstrăm suficientă răbdare și perseverență în acțiunile noastre.

Anume cu aceste gînduri noi ne vom concentra pe realizarea pașilor propuși în Opinia Comisiei Europene. Vom identifica acțiunile concrete, le vom analiza cu partenerii europeni, le vom prioritiza în politicile noastre publice și vom asigura că există toată voința politică necesară pentru a livra aceste reușite”, a scris Stamate.

Ministra spune că actuala guvernare este conștientă că țara noastră va fi monitorizată mai riguros, iar ce ceea și-a propus conducerea țării va fi doar în beneficiul cetățenilor.

”Ne va face mai puternici și mai rezilienți. Dar diferența este că acum știm sigur – viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană!”, a concluzionat Stamate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?