Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Serebrian: "Formatul 5+2 de negocieri privind reglementarea transnistreană nu este anulat"

28 ian. 09:20   Politică
2921 1

Formatul 5+2 de negocieri politice privind reglementarea conflictului transnistrean, care a fost pus pe pauză din 2019, oficial nu este anulat, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, la Radio Moldova.

Potrivit acestuia, revenirea la acest format politic este condiționată de ameliorarea relațiilor dintre Moscova și Kiev, transmite Noi.md cu referire la radiomoldova.md.

„Tiraspolul întîi de toate, dar și Moscova au considerat în repetate rînduri că încă nu a venit timpul potrivit pentru a ajunge la așa-numitul pachet 3 (coș 3) al negocierilor - care este coșul politic. Practic din 2019 acest format este pus pe pauză. Întîi COVID-ul, apoi începutul războiului din Ucraina l-a înghețat definitiv. Pînă la încheierea războiului din Ucraina nu putem vorbi despre dezghețarea lui. Atît timp cît relațiile dintre Kiev și Moscova sînt așa cum sînt, nu putem vorbi despre dezghețarea acestui format de negocieri, care oficial nu este anulat, dar este înghețat”, a declarat vicepremierul.

Oleg Serebrian a mai notat că menținerea dialogului, stabilității și fermității în ceea ce privește procesul de reintegrare graduală a țării rămîn acțiuni prioritare pentru anul 2024.

Amintim că, în octombrie anul trecut, președinta țării Maia Sandu a declarat că autoritățile au o viziune privind reîntregirea țării. Potrivit șefei statului, în noul format care urmează să fie creat, Uniunea Europeană va avea un rol mult mai important, deoarece Republica Moldova urmează să devină stat membru al blocului comunitar.

4
0
0
4
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?