Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Serebrian consideră imposibilă acum reluarea negocierilor în formatul 5+2

21 apr. 2023,, 08:45   Politică
2584 0

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, negociatorul şef al Chişinăului, Oleg Serebrian, consideră imposibilă în prezent reluarea negocierilor în formatul "5+2".

După cum transmite Infotag, el a afirmat acest lucru joi, într-un interviu la Radio Chişinău.

"Suntem în favoarea negocierilor pe toate platformele posibile. Negociem în format "1+1", avînd întîlniri ale grupurilor de lucru sectoriale. Dar negocierile în formatul "5+2" sînt imposibile atîta timp, cît războiul din Ucraina continuă. Asemenea negocieri pot fi reluate numai cu participarea Rusiei şi Ucrainei, după încheierea războiului şi restabilirea relaţiilor dintre Kiev şi Moscova. Aceasta este realitatea de astăzi", a spus Serebrian.

El a menţionat că toţi participanţii la formatul de negocieri sînt de acord cu acest lucru.

"A fost la noi reprezentantul special al Rusiei în procesul de negocieri, ambasadorul Vitali Treapiţîn. A fost preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul macedonean de externe Bujar Osmani. Acum a sosit reprezentantul său special, Thomas Mayr-Harting. La începutul lunii mai, aşteptăm un reprezentant al Uniunii Europene, precum şi un nou reprezentant special al Ucrainei. Discutăm, dar toată lumea înţelege că formatul "5+2" nu poate funcţiona acum", a spus negociatorul din partea Chişinăului.


El a subliniat că Chişinăul face tot posibilul pentru a menţine pacea şi stabilitatea în regiune.

"Trebuie să construim măsuri de consolidare a încrederii. Am afirmat deja că Chişinăul este pregătit să înlăture toate obstacolele, orice control la graniţa administrativă cu Transnistria. Dar cu o condiţie - Tiraspolul trebuie să facă acelaşi lucru, toate aceste puncte de control trebuie înlăturate, pentru a asigura libertatea de circulaţie a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului", a subliniat Serebrian.

5
0
1
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?