X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Șefa statului a primit-o în vizită pe Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

13 oct. 2023,, 07:15   Politică
2462 0

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a venit la Chișinău. Șefa statului a declarat că această vizită reprezintă un puternic semn de sprijin pentru eforturile Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană.

„I-am reconfirmat Președintei Comisiei Europene că țara noastră face tot ce îi stă în putință pentru a îndeplini toate angajamentele pentru a începe negocierile de aderare cît mai curînd posibil”, a declarat Președinta Maia Sandu.

Președinta a mai menționat că susținerea Uniunii Europene înseamnă beneficii concrete. De la 1 ianuarie, cetățenii moldoveni vor putea vorbi mai ieftin la telefon atunci cînd vor călători în statele Uniunii Europene. De asemenea, Republica Moldova are deja acces la platforma comună a UE pentru achiziționarea gazelor, ceea ce înseamnă că pot fi accesate surse noi de gaze la prețuri competitive. „În ultimele două ierni, ajutoarele UE ne-au permis să acordăm compensații la plata facturilor la energie cetățenilor cu venituri modeste. Acest ajutor va continua”, a spus șefa statului.

Tot ieri, la Președinție a fost semnat un amendament la Acordul de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Europeană de către Gert Jan Koopman, directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea (DG NEAR) a Comisiei Europene și Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Prin acest amendament, pînă sfîrșitul acestui an, vor fi debursate 105 milioane de euro din pachetul de asistență de 250 milioane de euro anunțate anul trecut. Banii sînt destinați Fondului de reducere a vulnerabilității energetice prin care sînt acordate compensațiile la facturi în sezonul rece.

„Sprijinul Uniunii Europene în acești ani grei a dovedit - și dovedește în continuare - că solidaritatea reprezintă temelia pe care s-a constituit și funcționează UE. Ne dorim mult să facem parte din această comunitate, în care țările sînt solidare unele cu altele, și să contribuim la promovarea acestor valori pe care le împărtășim”, a conchis Președinta Maia Sandu.

4
1
0
2
25

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?