X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Șase localități din țară ar putea rămîne fără conducere

27 mar. 2019,, 18:12   Politică
2726 0

După alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, șase localități din Republica Moldova au rămas, teoretic, fără conducere, avînd în vedere că primarii acestora au obținut mandate de deputat.

Este vorba despre Gheorghe Brașovschi – primarul orașului Sîngerei; controversatul om de afaceri Ilan Șor – primarul orașului Orhei; Grigore Repeșciuc – primarul orașului Căușeni; Petru Frunze – primarul satului Puhoi, raionul Ialoveni: Alexandru Botnari – primarul orașului Hîncești, dar și Marina Tauber – primarul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei.

Conform legii, funcția de deputat este incompatibilă cu funcțiile din administrația publică locală, respectiv, deputatul ales urmează să aleagă, în decurs de 30 de zile, dacă rămîne în Parlament sau își continuă activitatea la conducerea primăriei.

De menționat că, mandatele aleșilor locali expiră în luna iunie curent, respectiv alegeri locale noi nu se mai organizează.

Potrivit articolului 139 din Codul Electoral, „dacă vacanţa funcţiei de primar al localităţii a apărut în ultimul an înainte de expirarea mandatului, alegeri noi pentru funcţia de primar nu se organizează”.


Astfel, în situația creată rămîne să fie desemnată o persoană care să asigure interimatul.

Legea nr. 436 privind administraţia publică locală prevede 4 situații.

„1 – În cazul încetării înainte de termen a mandatului, al suspendării din funcţie sau al imposibilităţii primarului de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură de drept de către un viceprimar.

2 – Dacă viceprimarul, din motive obiective, refuză interimatul funcţiei de primar sau dacă primarul şi viceprimarul sînt suspendaţi din funcţie concomitent, sau, din anumite cauze, aceste funcţii devin vacante, consiliul local împuterniceşte, întermen de 5 zile, o altă persoană să exercite temporar atribuţiile primarului.

3 – În caz de absenţă temporară, primarul poate delega, sub proprie răspundere, exercitarea atribuţiilor sale viceprimarului sau, după caz, secretarului consiliului pe întreaga durată a absenţei sale.

4 – În exercitarea temporară a atribuţiilor de primar, secretarul consiliului nu este exonerat de exercitarea atribuţiilor sale de bază”, se spune în articolul 34.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?