Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Sandu va avea cîteva vizite peste hotare

1 sep. 2023,, 12:45   Politică
4871 1

În perioada următoare, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua mai multe vizite peste hotare pentru a convinge unele state să susțină lansarea negocierilor de aderare a țării la blocul comunitar.

Șefa statului a declarat pentru Radio Moldova că autoritățile vor lucra și în continuare pe dimensiunea politicii externe și pe îndeplinirea celor nouă condiționalități. Oricît de mari ar fi impedimentele pe care le creează unele grupări corupte din sistem, Republica Moldova are sprijinul Uniunii Europene și este determinată să meargă înainte, a subliniat șefa statului.

„Voi avea mai multe vizite. Sînt, în special, în țările unde vrem să ne asigurăm că vom avea vot pozitiv pentru inițierea negocierilor. O să lucrăm foarte mult pe partea politicii externe și, evident, Guvernul pe politica internă ca să îndeplinească condițiile UE. Să avem și susținerea politică, și evaluarea tehnică excelentă astfel încît să putem avea această decizie de inițiere a negocierilor cît de curînd posibil. Sigur că avem probleme în sistemul justiției, dar UE vede efortul autentic al autorităților. Nu cred că vom avea probleme substanțiale la acest subiect.

Amintim că, odată cu obținerea statutului de țară candidată la aderare, în iunie, anul trecut, Comisia Europeană a recomandat Republicii Moldova realizarea a nouă condiționalități. Este vorba despre reforma justiției, combaterea corupției, deoligarhizarea, consolidarea luptei împotriva crimei organizate și recuperarea activelor și altele.

Potrivit calendarului anunțat de autorități, în luna octombrie, Comisia Europeană va publica un raport prin care va evalua gradul de implementare a celor nouă recomandări. Ulterior, cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, vor decide dacă Republica Moldova începe sau nu negocierile de aderare la blocul comunitar.

6
1
0
2
39

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?