X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

Sandu: ”Toți împreună putem consolida acțiunile pentru realizarea obiectivului de integrare”

13 iul. 2022,, 10:49   Politică
2835 0

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat în dimineața zilei de miercuri, 13 iulie, Comisia Națională pentru Integrare Europeană (CNIE).

CNIE a fost constituită prin decret prezidențial la 22 aprilie 2022 și are menirea de a coordona eforturile de pregătire a realizării obiectivului național de integrare europeană, inclusiv implementarea reformelor asumate de țara noastră prin angajamentele față de Uniunea Europeană.

Comisia este constituită din următorii membri: Prim-ministra Natalia Gavrilița, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, Vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, deputații Dumitru Alaiba, Adrian Baluțel, Vladimir Bolea, Lilian Carp, Doina Gherman, Liliana Nicolăescu-Onofrei, Dan Perciun, Olesea Stamate, viceprim-miniștrii Nicolae Popescu, Oleg Serebrian și Andrei Spînu și miniștrii Dumitru Budianschi, Sergiu Gaibu, Sergiu Litvinenco și Ana Revenco.

Din componența comisiei mai fac parte Cristina Gherasimov, Secretar general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova, consilierul prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, Dorin Recean, Secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, precum și Adrian Lupușor, facilitatorul Platformei Naționale a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic.

”Astăzi știm unde sîntem, încotro mergem și avem certitudinea că vom fi sprijiniți în acest sens. Comisia a pus în discuție pașii care urmează a fi întreprinși dar și implicarea altor actori în procesul de integrare UE. Avem nevoie de tineri specialiști care să vină să lucreze la stat și să pună umărul la efortul de integrare a Republicii Moldova în UE. Succesul nostru depinde și de dorința și capacitatea societății civile, domeniului de afaceri, autorităților publice locale și centrale. Dacă vrem să reușim trebuie să ne asumăm acest mare efort național și să ne apucăm de lucru imediat, cu multă dăruire. Comisia se va convoca cu regularitate pentru a monitoriza acțiunile agreate. Integrarea UE a RM este programul nostru de țară de aceea trebuie să muncim împreună pentru a avansa pe acest drum. avem mult de lucru și nu avem timp de pierdut”, a declarat Sandu după ședința comisiei de astăzi.


Maia Sandu a precizat că în cadrul întrunirii au fost discutați pașii pe care autoritățile urmează să le întreprindă în contextul acordării statutului de țară candidată Republicii Moldova.

Șefa statului a declarat după proiectul vizează eforturile statului, cetățenilor și mediului de afaceri. Potrivit ei, toți împreună pot consolida acțiunile pentru realizarea obiectivului de integrare.

Reamintim că Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate de aderare la Uniunea Europeană. Decizia „istorică” a fost luată la 23 iunie, de liderii UE în cadrul summit-ului Consiliului European.

Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană la 3 martie curent.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?