Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4038

Război în Ucraina: Deputații moldoveni se întrunesc în ședință de urgență (LIVE TEXT)

24 feb. 2022,, 20:10   Politică
3010 2

20:49 // Parlamentul a votat pentru declararea stării de urgență pentru un termen de 60 de zile (88 de voturi).

20:48 // Grosu: În aceste condiții trebuie să ne gîndim la oameni.

20:46 // Vlad Bătrîncea: Nu este momentul pentru declarații mari. Este moment să facem un apel solidar la calm, este momentul ca întreaga clasă politică să facem un apel către întreaga societate și să răspundem că panica este un pericol și să facem ca panica și frica să dispară. BCS este gata să ofere și experiență și expertiză ca să ajutăm cetățenii în această perioadă ca acest proces să fie organizat calitativ și doi sîntem gata să susținem orice inițiativă a guvernului care va veni în sprijinul cetățenilor. Cetățenii au nevoie de programe de susținere din partea statului, facem un apel către instituțiile statului, inclusiv către ANRE ca să facem tot posibilul ca statul să aibă o influență sănătoasă asupra formării tarifelor. Poate fi o lecție frumoasă pentru întreaga societate din RM să fim solidari indiferent de status social sau politic.

20:45 // Stamate dă citire coraportului comisiei.

20:41 // Tauber: Vrem să primim răspunsurile concrete. Care este situația cu adăposturile subterane existente?


Carp: Informațiile vor fi oferite, pentru asta se instituie stare de urgență. Adăposturile pentru regugiați, este rolul constituțional al Guvernului și după ce votăm acest proiect, el se va întruni și vor informa despre toate acțiunile care vor fi întreprinse.

Tauber: Nu credeți că în această comisie trebuie să fie și reprezentanții opoziției?

Carp: Nici o problemă, vă invităm să faceți parte din comisie.

20:40 // Se dă citire raportului comisiei.

20:36 // Tauber: De ce nu sînt menționate măsuri de susținere a populației din RM. Propunem ca tuturor cetățenilor să fie oferit ajutor în mărime de cel puțin 10 mii de lei din fondul de rezervă.

Grosu: Eu am o rugăminte, oamenii sînt pe drumuri, imaginațivă că ieri pe timpul ăsta ei și-au trimis copii la culcare, iar azi îs la sute km de casele lor. Ei nu știu ce e cu soții lor, ei nu știu ce o să facă noaptea asta, unde o să mînînce, ce o să fie mîine. Doamna prim ministră vă rog să luați loc. Noi trebuie să ne mișcăm repede și să oferim soluții. Data viitoare o să propun să insituim stare de urgență pe hoție. Eu am venit de la mii de km ca să facem ședința asta și repede oamenii să se pună pe treabă. Dar populismele o să le faceți în altă parte.

20:30 // Gavrilița: Situația este foarte incertă și nu știm cît timp va lua ca să fie găsită o soluție pentru aceste acțiuni militare de amploare și deja în prima zi am văzut fluxuri semnificative de oameni și toți cetățenii au putut vedea și rîndurile care sînt la intrare în țară. Avem refugiați care trec pe teritoriul RM și pleacă spre alte țări, dar avem și oameni care au solicitat azi la noi. Iată de ce trebuie să acționăm rapid.

Astăzi imediat după ședința parlamentului vom avea ședința Comisiei Situație excepționale.

20:28 // Gavrilița: Vreau să vă asigur că instituțiile statului rămîn funcționale. Fac un apel la calm, niciodată frica nu a fost un sfetnic bun. Vă rog să ne acordați votul dumneavoastră pentru această decizie ca să putem acționa ferm și rapid.

Starea de urgență presupune:

Stabilirea regim speciala de intrare și ieșire, regim special de circulație a persoanelor și mărfurilor, expulzarea persoanelor care pot prezenta pericol pentru securitatea statului. De asemenea, vor fi interzise manifestațiile în masă, se dispune, de asemenea, raționalizarea consumului de alimente și alte servicii de primă necesitate.

Se interizce demisia lucrărtorilor cu execepția cazurilor prevzute de actele normative. Implicarea cetățenilor pentru servicii de interese public, accearea li gestionarea asistenței internaționale pe durata stării de urgență.

20:21 // Gavrilița: Nimeni nu și-ar fi dorit să fie trezit dimineața de ecoul începerii unui război. Cînd am fost numită prim-ministru nu mi-am imagina că voi veni să cer de atît de multe ori instituirea stării de urgență. Vin cu un apel de unitate și solidaritate, este momentul să pune deoparte disputele politice și să arătăm solidaritatea față de oameni. Ne așteptăm la un mare flux de oameni, deja au intrat în RM peste 4000 de ucraineni și ne așteptăm ca acest număr să crească.

Sper că putem da în Parlamentul RM un semnal de unitate și solidaritate. Guvernul înaintează propunerea de declarare a stării de urgență pe teritoriul RM pe o perioadă a 60 de zile.

20:20 // Grosu: Supun votului de a completa ordinea de zi cu suplimentul propus. (votat de 86 de deputați)

Natalia Gavrilița iese la tribuna centrală.

20:18 // 89 de deputați prezenți în sala de ședință a legislativului.

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 24 februarie 2022. Parlamentul urmează să declare stare de urgență pentru 60 de zile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?