X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Promo-LEX: Există impedimente în calea implementării votului electronic

23 iun. 2023,, 12:01   Politică
1924 0

Directorul de program Promo-LEX, Nicolae Panfil, în cadrul unei vizite la Strasbourg, a comunicat despre faptul că în Republica Moldova există probleme majore în implementarea votului prin internet.

Declarația a fost făcută în cadrul conferinței internaționale Votul electronic și utilizarea tehnologiilor informaționale (TIC) în alegeri „Să facem un bilanț și să mergem înainte”, transmite noi.md cu referire la point.md.

Potrivit expertului, lipsa unui sprijin solid și ferm din partea partidelor politice, în special a celor parlamentare, inclusiv a partidului de guvernămînt, și neîncrederea cetățenilor moldoveni față de procesele electorale sînt principalele impedimente în calea implementării votului prin internet.

În cadrul conferinței, Panfil a lăudat CEC pentru deschiderea fără precedent și asumarea publică a responsabilității pentru dezvoltarea, testarea și implementarea sistemului de vot prin internet, menționînd că această atitudine și abordare au luat amploare în ultimii ani datorită mai multor factori, inclusiv numărul mare de alegători care votează în afara țării și provocările cu care se confruntă aceștia în procesul de votare, precum și datorită pandemiei COVID-19, potrivit unui comunicat de presă Promo-LEX.

" Astăzi în Republica Moldova intenția autorităților electorale de a dezvolta și implementa votul prin internet pare să meargă mai curînd pe contrasens cu mesajele și viziunile partidelor politice la acest subiect. Nu există din păcate un suport solid și ferm din partea partidelor politice, în special a celor din Parlament, inclusiv a partidului de guvernămînt pentru votul prin Internet", a subliniat Nicolae Panfil.


Reticența partidelor are cîteva posibile explicații, inclusiv nivelul sporit de necunoaștere a modului cum funcționează votul prin internet și nedorința de a-și asuma riscurile politice pentru adoptarea votului prin internet, dar și a consecințelor neîncrederii populare în cazul în care nu ar reuși să convingă cetățenii despre fiabilitatea și corectitudinea aplicării acestei metode alternative de vot.

Cu referire la al doilea aspect – neîncrederea cetățenilor în procesele electorale – Nicolae Panfil a remarcat printre cauze polarizarea politică excesivă, lipsa încrederii în instituțiile publice, inclusiv în organele electorale și incapacitatea liderilor politici de a livra rezultatele promise.

Un impact masiv asupra percepțiilor cetățenilor îl are și spațiul informațional, mai ales dacă aceștia nu sînt bine informați sau în mod activ dezinformați.

"Ne putem aștepta ca o informație eronată sau tendențioasă despre un posibil incident legat de votul prin internet să fie multiplicată și distribuită atît de rapid, încît nu va mai putea fi controlată sau dezmințită în mod eficient.

În această perioadă grea, în condițiile unui război în Ucraina, dar și în condițiile unui război hibrid și a dezinformării prin care trece Republica Moldova, riscurile de a avea astfel de consecințe, în eventualitatea implementării votului prin internet, sporesc exponențial", a explicat directorul programului Promo-LEX.

Nicolae Panfil a remarcat totuși că, în pofida percepției privind neîncrederea largă în procesele electorale și a lipsei suportului politic, introducerea votului prin internet, chiar dacă nu a fost promovată activ și comunicată larg, pare a fi sprijinită de o bună parte de cetățeni.

Un studiu Promo-LEX realizat la începutul anului 2021 arată o divizare clară, aproape egală, între susținătorii introducerii votului prin internet (49%) și oponenții acestuia (46%). Cu toate acestea, doar entuziasmul și deschiderea instituției electorale nu sînt suficiente. Este nevoie de un efort public complex, interinstituțional și cuprinzător, precum și de o mai bună comunicare, informare și promovare a soluției de vot electronic ca alternativă bazată pe tehnologia informației.

0
2
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?