Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Președintele Adunării Populare de la Comrat nu exclude crearea „Republicii Găgăuze”

21 aug. 2023,, 11:58   Politică
5547 0

Președintele Adunării Populare Găgăuze, Dmitri Konstantinov, a declarat că nu exclude crearea „Republicii Găgăuze” pentru că „poporul cere”.

Declarația a fost făcută într-un interviu pentru televiziunea din regiunea transnistreană, iar apoi Konstantinov a confirmat Europei Libere cele declarate.

Întrebat de jurnalist, dacă este gata Găgăuzia să facă acest pas, Konstantinov a spus: „Vedem că poporul cere. Vedem că Republica [Moldova] este cam nepăsătoare față de legile noastre”.

Pe data de 9 septembrie, la Comrat, va avea loc adunarea deputaților de toate nivelurile și „nu este exclus”, a spus Konstantinov Europei Libere, că cineva din deputați ar putea să opteze pentru această idee.

În reportaj, jurnaliștii din regiunea transnistreană au povestit cum „Găgăuzia a proclamat o republică în 1990” și de atunci sărbătorește „Ziua Republicii” pe 19 august.


Și anul acesta, pe 19 august, guvernatoarea autonomiei, aleasă din partea Partidului „Șor”, declarat ilegal de Curtea Constituțională, și președintele Adunării Populare, Konstantinov, au marcat „30 de ani ai Republicii”. Cei doi au depus flori, au avut discursuri, iar în Comrat a fost organizat și un concert.

Pe 19 august 1990, a avut loc primul „Congres al deputaților poporului” din partea de sud a Moldovei. Cei aproximativ 800 de delegați prezenți la congres au aprobat aproape în unanimitate „Declarația privind libertatea și independența poporului găgăuz față de Republica Moldova” (sau crearea „Republicii Găgăuze”, Gagauz-Yeri).

Stepan Topal a fost printre liderii mișcării separatiste din sudul Republicii Moldova și a fost ales în funcția de președinte al Sovietului Suprem al autoproclamatei „RSS Găgăuze”.

Sovietul Suprem al RSS Moldovenești a declarat imediat aceste proclamații nule.

24
0
1
1
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?