X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Președinta, despre rezoluția adoptată de Parlamentul European: „Un puternic semnal de încredere”

5 oct. 2023,, 22:37   Politică
3274 1

Un „puternic semnal de încredere” - așa a calificat președinta Maia Sandu rezoluția prin care Parlamentul European solicită începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE pînă la finalul anului 2023. Potrivit șefei statului, adoptarea rezoluției demonstrează că Moldova își ia în serios angajamentele de aderare și este pregătită să se așeze la masa negocierilor.

„Mulțumesc Parlamentului European pentru acest puternic semnal de încredere. Moldova merită să fie parte a familiei europene și lucrăm cu multă determinare ca să fim pregătiți și să devenim un stat european”, a spus Maia Sandu, transmite tv8.

În marja Summitului Comunității Politice Europene, ce e avut loc în Spania, președinta s-a întîlnit cu liderul Parlamentului European, Roberta Metsola.

„Am salutat votul dat azi de legislativul european pentru Rezoluția în care recomandă Comisiei Europene deschiderea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova pînă la sfîrșitul anului”, a transmis Sandu.

Amintim că rezoluția, prin care eurodeputații își reafirmă angajamentul față de viitoarea aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și doresc ca negocierile cu Chișinăul să fie lansate înainte de sfîrșitul anului, a fost votată cu largă majoritate: 448 de voturi „pentru”, 45 „împotrivă” și 43 de abțineri.


„Guvernul moldovean și-a demonstrat determinarea și capacitatea de a îndeplini cerințele Comisiei Europene de a începe negocierile de aderare, adăugînd că aderarea Republicii Moldova la UE ar reprezenta o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică”, se arată în rezoluție.

Totodată, este subliniată importanța continuării procesului de reformă de către guvernul de la Chișinău, nu numai pentru atingerea obiectivului politic de aderare la UE, ci în primul rînd pentru îmbunătățirea tangibilă a nivelului de trai al moldovenilor.

Rezoluția notează că UE și statele sale membre ar trebui, de asemenea, să își mărească asistența financiară și tehnică pentru Republica Moldova, potrivit eurodeputaților, pentru a facilita integrarea rapidă și eficientă a acesteia în UE.

Acest aspect include lansarea rapidă a unei noi tranșe de asistență macrofinanciară de către Comisia Europeană.

„Reiterînd faptul că aderarea la UE rămîne un proces bazat pe merite, care necesită îndeplinirea criteriilor de aderare, Parlamentul solicită tuturor actorilor politici moldoveni să ajungă la un consens cu privire la reformele cele mai importante și urgente, în scopul armonizării în continuare a legislației țării cu standardele UE”, se spune în rezoluție.

Totodată, deputații subliniază că justiția durabilă și cuprinzătoare și reforma anticorupție sînt deosebit de importante și solicită autorităților moldovene să continue acțiunile privind dezoligarhizare, reforma gestionării finanțelor publice, combaterea criminalității organizate și reforma administrației publice.

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată la UE în iunie 2022.

În aprilie 2023, Parlamentul European a cerut ca negocierile de aderare la UE cu această țară să înceapă pînă la sfîrșitul anului 2023, dacă Moldova va îndeplini cele nouă etape identificate de Comisia Europeană, necesare pentru deschiderea negocierilor.

7
1
0
0
35

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?