X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Presa internațională: Aproape 800 de jurnaliști din 49 de state au urmărit Summitul CPE

2 iun. 2023,, 09:00   Politică
6097 1

Moldova a avut parte ieri de o vizibilitate fără precedent. Pe lîngă cei în jur de 800 de jurnaliști străini care au venit în țara noastră, summitul de la Bulboaca a atras atenția celor mai titrate publicații internaționale.

Evenimentul a fost tratat drept încă un pas ferm al liderilor europeni de a face front comun împotriva Rusiei, în contextul războiului din Ucraina. Cum și era de așteptat, cel mai urmărit oficial de la Summitul pe care îl găzduiește și aceste în aceste clipe Moldova, a fost președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, notează tv8.

Sute de jurnaliști din diverse țări și continente au venit în Republica Moldova pentru a relata despre cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene. În fața castelului din Bulboaca aceștia au vorbit despre importanța evenimentului.

Potrivit articolelor publicate de Deutsche Welle, Washington Post, The Guardian și France24 Summitul din Moldova are loc într-un moment crucial, cînd comunitatea europeană se mobilizează pentru a face față agresiunii ruse și pentru a sublinia ambițiile Moldovei de a se apropia de Occident.

Jurnaliștii străini mai scriu că Moldova vrea să scaspe de influența Moscovei. Publicațiile de talie internațională au scris articole atît despre organizarea summitului, cît și despre cum s-a pregătit țara noastră de acest eveniment istoric.


„Se anunță a fi o zi interesantă pentru Moldova, a doua cea mai săracă țară din Europa, care recent a obținut statutul de țară candidată.”

„Summitul din Moldova este cel mai mare eveniment din istoria modernă a țării. Drumurile au fost reparate, trecerile de pietoni au fost vopsite și steagurile UE au fost arborate.”

„La mai puțin de o oră distanță de o regiune separatistă, liderii europeni vor încerca să trimită un mesaj șefului de la Kremlin, Vladimir Putin.”

Presa română, la rîndul său, a evidențiat importanța Summitului pentru Moldova, considerîndu-l cel mai important eveniment pe care țara noastră îl găzduește de la obținerea independenței. Pe de altă parte, presa rusă l-a citat pe purtătorul de cuvînt al Kremlinului Dmitri Peskov care a declarat că va urmări cu atenție evenimentul din Moldova.

Totodată, multe publicații internaționale au pus accentul pe președintele Zelenski și au trecut cu vederea alți lideri prezenți la eveniment. Le Figaro a scris că summitul a fost marcat de prezența președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a cerut repetat acceptarea Ucrainei în NATO.

Totuși, marea majoritate au scris că summitul din Moldova a reprezentat o demonstrație de forță diplomatică și un moment de unitate europeană în fața provocărilor și amenințărilor actuale.

Iar Moldova și-a arătat angajamentul pentru integrarea europeană și determinarea de a-și asigura un viitor în cadrul Uniunii Europene, în timp ce comunitatea internațională a subliniat și sprijinul față de țările afectate de agresiunea Rusiei și dorința de a face un front comun împotriva amenințărilor regionale și globale.

7
0
0
0
23

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?