X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Popovici: Declarațiile unioniste cad sub incidența Codului penal (VIDEO)

17 feb. 2018,, 13:00   Politică
6477 7

Proiectul unionismului a fost gîndit în Moldova de către acele forțe politice care și-au demonstrat incapacitatea de guvernare în ultimii nouă ani.

Poziția aparține consilierului președintelui în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, și a fost exprimată în cadrul unei dezbateri publice la Moldova 1. Potrivit lui, anume acele partide care au provocat falimentul social și economic al țării, astăzi, încurajate de forțe din exterior, promovează lichidarea statului, notează Noi.md.

„Să vedem cine semnează astfel de declarații, să urmărim ce primari din ce partide și să ne întrebăm: cînd anumiți consilieri fac astfel de declarații, ei își depășesc atribuțiile legale, își asumă anumite responsabilități care echivalează cu uzurparea puterii de stat. Ei declară că expun voința unor comunități locale, dar, de fapt își expun propria doleanță. Ceea ce fac acum aceste persoane cade sub incidența Codului penal, întrucît declarațiile respective contravin Constituției, principiilor de integritate, independență și suveranitate a Republicii Moldova”, a declarat consilierul.

Totodată, susține Corneliu Popovici, declarațiile unioniste adoptate de aleșii locali cad sub incidența Codului penal în ceea ce privește trădarea de patrie. El a adus drept exemplu cazul României, precizînd că noul cod penal al statului vecin prevede pînă la 20 de ani de închisoare pentru o astfel de infracțiune.

„Dacă citiți atent, aceste declarații deja nu mai sînt pur simbolice. În ultimul timp au apărut tot felul de adresări directe către preșdintele României, către Parlamentul României, ceea ce depășește categoric atribuțiile unor consilier locali sau ale unor primari”.


În opinia politologului Valeriu Ostalep, consilierii locali care au semnat declarații unioniste trebuie să conștientizeze că aceste acțiuni înseamnă pierderea suveranității țării, dispariția ei.

„Ce altceva poate fi trădarea de patrie dacă nu să semnezi deschis documente care duc la lichidarea statului? Dar și aspectul moral merită discutat: nu-i înțeleg pe acești oameni care s-au activizat așa peste noapte, niciodată nu i-am auzit să se adreseze autorităților centrale cerînd să fie construit în localitate un drum de exemplu. Dacă încercau să construiască ceva la nivel local și nicio mișcare, nu aș fi avut nimic de ei”, a remarcat Ostalep.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?