Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Popescu, după rezoluția UE: „Este un semnal politic clar și ferm”

6 mai. 2022,, 07:59   Politică
2639 0

„Este un semnal politic clar și ferm cu privire la calea europeană ireversibilă aleasă de Republica Moldova” - este reacția ministrului de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, după ce Parlamentul European a votat rezoluția privind acordarea Republicii Moldova statutul de candidat la Uniunea Europeană.

„Demonstrăm prin fapte că sîntem o guvernare care adoptă reforme orientate spre europenizarea țării, îmbunătățirea vieții cetățenilor și aducerea Republicii Moldova mai aproape de standardele europene. Proiectul european înseamnă pentru noi și transformarea instituțiilor și consolidarea democrației, a statului de drept și a drepturilor omului.

Muncim cu seriozitate la completarea celei de-a doua părți a Chestionarului și le vom demonstra partenerilor europeni că țara noastră respectă criteriile de la Copenhaga, o cerință obligatorie în procesul de aderare, inclusiv prin realizarea deplină a prevederilor Acordului de Asociere”, spune în mesajul său șeful diplomației moldovenești.

Amintim că, la 5 mai, Parlamentul European a votat rezoluția privind acordarea Republicii Moldova statutul de candidat la Uniunea Europeană. Proiectul prezentat de către delegația Comisiei Parlamentare de asociere UE - R. Moldova a fost susținut de marea majoritate a Parlamentului.

Deputații europeni solicită UE să ofere mai mult sprijin țării, adică prin noua asistență macrofinanciară, măsuri suplimentare de liberalizare a transporturilor și comerțului și sprijin continuu pentru gestionarea refugiaților și în scopuri umanitare.


Pe fundalul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Parlamentul salută cererea oficială de aderare la UE a Moldovei din 3 martie 2022 și spune că UE ar trebui să îi acorde statutul de candidat, în conformitate cu articolul 49 TUE și „pe baza meritului”. Între timp, Uniunea Europeană și Moldova ar trebui să continue munca pentru integrarea țării în piața unică a UE și pentru cooperarea sectorială consolidată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?