X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Pleșca, despre declarația lui Sturza: Nu văd necesitatea de a lansa astfel de provocări

2 mar. 2018,, 17:50   Politică
5884 7

Declarația ministrului Apărării, Eugen Sturza, cu privire la dotarea Armatei Naționale cu arme letale poate fi tratată sub două aspecte, a comentat fostul ministru Valeriu Pleșca într-un interviu pentru Noi.md.

Fostul șef de la Apărare este de părere că intenția anunțată de Sturza poate fi atribuită jocului geopolitic și se încadrează în politica axei Washington – București – Chișinău – Kiev.

„Chiar dacă ministrul își asumă în fond toate consecințele care reies din această declarație, atunci ea este lipsită de fond, deoarece e vorba de alocarea resurselor financiare, iar în bugetul Ministerului Apărării astfel de resurse nu au fost prevăzute. Dar, dacă prin ministru s-a enunțat o intenție, o strategie din partea Guvernului, atunci ea se încadrează perfect în strategia care reiese din axa Washington – București – Chișinău – Kiev. La nivel de securitate regională, lucrurile sînt coordonate în regiunea bazinului Mării Negre și în Europa de Est. Atunci această alocuțiune are și susținere financiară”, a explicat Pleșca.

El a mai remarcat că nu vede necesitatea unor astfel de „declarații provocatoare”, care ar putea provoca un val de reacții și în alte capitale importante. „Fără să pretind a fi un expert, ca un cetățean pot afirma că, în situația în care se află astăzi Moldova – economia țării, deficitul la alte capitole, dincolo de anumite riscuri regionale –, nu văd necesitatea de a face astfel de declarații, provocări. Dincolo de o simplă alocuțiune a unui ministru, acest lucru are un ecou în alte capitale alte țări și se încadrează perfect în ordinea evenimentelor care se întîmplă chiar astăzi la Chișinău, unde se întrunesc spicherii a trei țări din Parteneriatul Estic”, a adăugat Pleșca.

Cu toate acestea, Valeriu Pleșca consideră în continuare că Armata Națională este subfinanțată. Niciodată în istoria țării sectorul apărării nu a fost luat în serios de către guvernanți, lucru regretabil, spune el. Deși s-a vorbit anterior că finanțarea Ministerului Apărării trebuie să ajungă la 2% din PIB, acest angajament nu a avut susținere.


„Din păcate, liderii politici nu au acordat atenția necesară apărării și, în special, Armatei Naționale. Ea a fost tratată ca o componentă mai puțin necesară. Liderii politici niciodată nu au putut să mobilizeze efectivul Armatei, nu au lucrat asupra calității corpului de conducători, printr-o atenție sporită”, a concluzionat fostul ministru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?