Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Petru Lucinschi: "Președintele trebuie să fie mai presus de încăierări și să încerce să unească societatea"

6 apr. 10:30   Politică
3932 0

Președintele Republicii Moldova nu trebuie să împartă cetățenii în "ai noștri" și "ai voștri", el ar trebui să dea dovadă de mai multă loialitate față de alte grupuri de oameni, să găsească un limbă comună cu opoziția, să fie deasupra disputei și să încerce să unească societatea.

O astfel de opinie a exprimat cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, într-un interviu pentru site-ul Noi.md.

El a recunoscut că actualul președinte, Maia Sandu, are succese și, de exemplu, nu poate fi subestimat faptul că Moldova a devenit mai cunoscută în lume și în prezent Europa are o atitudine foarte bună față de noi.

Moldova este ajutată de diferite țări, și nu doar din UE, și aceasta este reușita actualei guvernări.

Petru Lucinschi a menționat că există încercări de a schimba situația spre bine - de exemplu, de a reforma justiția. Este altceva cum se face această reformă.


”Dar tendința există. Mai pe scurt, există un șir de chestiuni, ce țin în fond de aprecierea Moldovei în lume și în regiune. Însă urmează implementarea, iar calitatea ei foarte rapid va afecta dispozițiile în societate. Dacă nu vor fi soluționate, concomitent, și problemele din interior, va veni dezamăgirea oamenilor. Noi deja o vedem. Avem o mulțime de probleme care trebuie rezolvate, și nimeni nu le va rezolva pentru noi”, a spus cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova.

Potrivit lui, chiar și cu ajutorul extern, trebuie să transformăm toate acestea în acțiuni concrete.

În ceea ce privește greșelile Maiei Sandu, Petru Lucinschi și-a amintit de un citat din Cicero, care spunea: ”Dacă ai devenit conducător, trebuie să faci două lucruri. Primul: să nu-ți mai aparții. Interesele tale personale trebuie să treacă pe planul doi. Al doilea: nu dezbina poporul în diferite grupuri”.

Cel de-al doilea președinte al Moldovei a subliniat că, în timp ce prima regulă este respectată de președintele nostru, cea de-a doua cerință, cu regret, nu se îndeplinește.

”Mă deranjează mult frazele de genul: ”Acesta nu-i al nostru”. ”Ai noștri” și ”nu ai noștri” - este împărțirea pe care nu o accept. Așa nu se poate! Toți sunt ai noștri. Deși avem păreri diferite, trebuie să fim mai toleranți unul cu celălalt”, a spus fostul președinte al Republicii Moldova.

El a subliniat că, în primul rînd, oamenii sînt diferiți. În al doilea rînd, noi am mai trăit în condițiile lipsei de bani, dar nu existau astfel de tensiuni, bănuieli, ură, teamă. Acum problema constă în lipsa înțelegerii între oameni.

”Trebuie să fim mai loiali față de alte grupuri de oameni, să găsim o limbă comună cu opoziția. Eu înțeleg că ea este complicată, dar este vorba tot despre cetățenii noștri. Din păcate, lupta se dă în jurul unor probleme nesemnificative pentru țară. Rețelele de socializare abundă de lucruri mărunte… De aceea președinta trebuie să fie mai presus de toate, mai presus de încăierări, și să încerce să unească societatea”, a menționat Petru Lucinschi.

Fiind întrebat ce șanse are Maia Sandu să devină președintă încă o dată, el a spus că, campania electorală încă nu a început. Da în perioada preelectorală situația deseori se schimbă, așa că e devreme să fac careva pronosticuri.

Există numeroși factori care nu depind de noi: de la faptul că ne aflăm într-o regiune în care este un război, la existența unui număr enorm de probleme interne.

”În prezent, Maia Sandu are șanse reale să fie realeasă pentru un nou termen. Cum va fi mai departe, ce concurenți vor apărea, care vor fi simpatiile alegătorilor – e imposibil să spun. Una pot menționa: în timpul rămas deciziile reale vor fi deosebit de valoroase, iar alegătorul va vota în funcție de succesul lor”, a subliniat fostul președinte al Republicii Moldova.

11
1
0
3
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?