X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Peste 50 de inițiative legislative ar putea deveni nule

16 mai. 2023,, 12:15   Politică
2461 0

Cel puțin 56 de inițiative legislative ar urma să devină nule, pînă la sfîrșitul lui 2023, dacă nu vor fi incluse spre examinare în ordinea de zi a Parlamentului, în timpul apropiat. Proiectele sînt publicate pe site-ul Legislativului și au fost înregistrate în perioada iulie-decembrie 2021.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, devin nule proiectele care nu sînt incluse în ordinea de zi timp de 2 ani de la înregistrare.

40 de proiecte aparțin opoziției parlamentare: 24 au fost înregistrate de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) și 16 – de Partidul Politic ȘOR (PPȘ). Autorii celorlalte 16 proiecte sînt Partidul Acțiune și Solidaritate (15) și Președintele Republicii Moldova (1).

Luînd în considerare faptul că 71% din proiecte sînt ale opoziției, precum și eforturile depuse pentru elaborarea, avizarea și expertizarea proiectelor respective, și pornind de la prevederile Regulamentului Parlamentului, Promo-LEX recomandă:

  • Comisiilor permanente sesizate în fond să întocmească rapoarte asupra proiectelor respective, or termenul pentru dezbaterea acestora (60 de zile lucrătoare) a expirat demult;
  • Președintelui Parlamentului să examineze oportunitatea desemnării altor comisii pentru dezbaterea proiectelor respective și examinarea acestora în regim de urgență;
  • Biroului permanent să înscrie pe ordinea de zi a ședințelor plenare proiectele de acte legislative, care riscă să devină nule în perioada următoare, în special cele înregistrate de deputații opoziției parlamentare.

Mai mult de jumătate din proiectele care urmează a fi considerate nule sînt din domeniile: protecție socială, muncă, sănătate, economie, financiar și fiscal:


Promo-LEX va monitoriza evoluția acestor proiecte care urmează să devină nule dacă nu vor fi examinate în termenul prevăzut legal:

0
0
1
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?