Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Persoanele implicate în acțiuni de destabilizare în Republica Moldova pot fi sancționate de UE

29 apr. 2023,, 12:15   Politică
4031 3

Consiliul Europei a adaptat vineri seara, 28 aprilie, un nou cadru de măsuri restrictive specifice care oferă Uniunii Europene posibilitatea de a impune sancțiuni împotriva persoanelor responsabile pentru sprijinirea sau implementarea acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova.

Consiliul a emis un comunicat de presă la acest subiect.

Reprezentantul UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell menționează în nota informativă că Moldova este una dintre țările cele mai afectate de consecințele invaziei Rusiei în Ucraina, scrie realitatea.md.

„Fiind una dintre țările cele mai afectate de consecințele invaziei ilegale a Ucrainei de către Rusia, asistăm la încercări sporite și continue de a destabiliza Moldova. Noul regim de sancțiuni ne va oferi posibilitatea de a continua să consolidăm rezistența Moldovei prin țintirea celor care încearcă să destabilizați țara. Acesta este un semnal politic important al sprijinului UE pentru Moldova în contextul dificil actual”, a precizat Borrell.

Datorită acestui nou cadru, UE va putea viza, de exemplu, persoanele care obstrucționează sau subminează procesul politic democratic sau care încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență. Viitoarele măsuri restrictive ar putea viza și persoanele care comit abateri financiare grave privind fondurile publice și exportul neautorizat de capital, în măsura în care ar putea prelua controlul asupra activităților autorităților statului. De asemenea, sancțiuni vor presupune înghețarea activelor și interdicția de a pune la dispoziție fonduri pentru persoane fizice și entități, și o interdicție de călătorie în UE pentru persoanele fizice, se arată în comunicatul Consiliului European.


Referindu-se la noul regim de sancțiuni, Borell a mai spus că acesta va oferi posibilitatea de a continua întărirea rezilienței Moldovei prin țintirea celor care încearcă să destabilizeze țara. „Acesta este un semnal politic important al sprijinului UE pentru Moldova în contextul dificil actual”, a mai precizat Josep Borell.

Amintim că în data de 24 aprilie curent, Uniunea Europeană a lansat misiunea civilă a UE în Moldova în cadrul politicii de securitate și apărare comune, cu scopul de a consolida rezistența sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv al securității cibernetice și al combaterii manipulării și interferenței informațiilor străine.

4
0
0
0
29

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?