Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Pe cine va susține Occidentul în turul doi al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei

2 mai. 2023,, 19:08 (reactualizat 3 mai. 2023,, 06:47)   Politică
5644 1

Ambasadorul SUA în Moldova, Kent Logsdon, și Ambasadorul UE în țara noastră, Jānis Mažeiks, s-au aflat într-o vizită la Comisia Electorală Centrală a UTA Găgăuzia din Comrat, pe 30 aprilie.

Potrivit Misiunii Permanente a UE în Moldova, ambasadorii UE și SUA au vizitat Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei pentru a afla cum se desfășoară procesul de votare în alegerile bașcanului autonomiei și cum se informează mass-media.

Anterior, aceștia au vizitat mai multe secții de votare în calitate de observatori. De exemplu, patru echipe ale Delegației UE s-au aflat la Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga pentru a monitoriza alegerile din Găgăuzia.

La rîndul său, ambasada americană la Chișinău a informat că ambasadorul SUA în Moldova, Kent Logsdon, și Ambasadorul UE în Moldova, Jānis Mažeiks, împreună cu echipele lor, s-au alăturat la 30 aprilie altor misiuni internaționale pentru a monitoriza alegerile din Găgăuzia. Întrucît acest comportament al ambasadorilor străini este fără precedent, observatorii se întreabă: pe cine au vrut să susțină ambasadorii occidentali?

"Apreciem înalt cooperarea continuă dintre autoritățile electorale din Găgăuzia și Comisia Electorală Centrală. Alegerile libere, corecte și transparente sînt fundamentul oricărei democrații", a menționat Ambasada SUA în Republica Moldova.
Totodată, experții și observatorii sînt nedumeriți de întîlnirea ambasadorilor SUA și UE în Republica Moldova la sediul Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia.


"Ne putem oare imagina ca într-un stat independent, în entitatea sa autonomă, să aibă loc astfel de întîlniri! Acesta nu este ceva care neglijează suveranitatea, este un scuipat direct", notează ei. În același timp, observatorii subliniază că observatorilor ruși nu li s-a permis în mod demonstrativ să monitorizeze alegerile.

Experții consideră că neadmiterea reprezentanților ruși în monitorizarea alegerilor din Găgăuzia este un atac la adresa Rusia și o întreabare "Ce ne veți face?", precum și o umilire publică a Rusiei pentru a-i submina prestigiul și pozițiile internaționale.

După cum s-a anunțat, potrivit datelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia, Grigorii Uzun și Evghenia Guțul, care sînt susținuți de Partidul Socialiștilor și, respectiv, de Partidul Șor, au trecut în turul doi al alegerilor pentru autonomia bașcanului, care va avea loc pe 14 mai.

"Deci, pe cine va sprijini Occidentul în turul doi: pe "șoristă" sau pe socialist?", se întreabă experții și observatorii.

7
0
1
3
22

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?