Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Parlamentul a adoptat o Declarație în susținerea poporului Israel

19 oct. 2023,, 11:48   Politică
2555 0

Parlamentul de la Chișinău a adoptat o Declarație în susținerea poporului Israelului și condamnarea atacurilor teroriste.

Deputatul Oazu Nantoi a prezentat declarația Parlamentului Republicii Moldova privind condamnarea cu vehemență atacurile masive cu rachete și masacrarea populației civile în Israel.

În textul inițial al Declarației se menționează că Republica Moldova se asociază cu toate statele lumii care și-au exprimat solidaritatea cu poporul Israelului și constată că statul Israel are dreptul la legitimă apărare și, în primul rînd, la apărarea propriilor cetățeni.

„Condamnăm cu vehemență brutalitatea acțiunilor barbare, comise de călăii grupării teroriste Hamas împotriva populației civile, atacuri masive cu rachete, masacrarea populației civile și ne exprimăm profundul regret pentru faptul că printre persoanele care și-au pierdut viața în urma acestui atac barbar se află și un cetățean al Republicii Moldova”, se spune în textul Declarației.

Totodată, prin intermediul acestui text, parlamentarii condamnă practicile barbare de luare a ostaticilor și cele de utilizare a populației civile în calitate de scut viu și de lansare a rachetelor împotriva Israelului din zone rezidențiale.


Semnatarii declarației mai constată că atacul brutal din 7 octombrie 2023 a devenit posibil inclusiv în urma politicilor iresponsabile ale unor state de sponsorizare directă a grupării militante islamiste Hamas, de livrare și fabricare a armamentului, sfidînd interesele vitale ale locuitorilor sectorului Gaza.

În aceste condiții, Republica Moldova condamnă manifestările de anti-semitism, apariția cărora după evenimentele din 7 octombrie 2023 în special, demonstrează existența pericolului de revigorare a ideologiilor xenofobe și antiumane. Și în final reconfirmă sprijinul ferm al poporului Israelului și se solidarizează cu toată lumea civilizată în susținerea Israelului în lupta lui pentru apărarea propriilor cetățeni și a dreptului la existență.

Opoziția parlamentară a declarat că este gata să susțină această declarație, dar a propus completarea documentului cu trei amendamente.

  • Parlamentul RM cheamă comunitatea internațională la întreprinderea de acțiuni urgente pentru asigurarea încetării necondiționate a focului și acțiunilor militare de orice gen.
  • Parlamentul RM face apel la comunitatea internațională pentru crearea misiunii de dialog și pace, precum și misiuni internaționale umanitare care va ajuta victimele acțiunilor militare.
  • Parlamentul RM în vedere asigurării coridoarelor umanitare pentru toți cetățenii în vederea evacuării acestor din zona de conflict.

Fracțiunea PAS a respins propunerea deputaților din BCS.

3
0
0
2
22

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?