X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Ostapel: Culegem roadele poveștilor multianuale ale "istoriei de succes" a Moldovei

24 feb. 2018,, 12:15   Politică
6432 12

Culegem roadele poveștilor multianuale ale "istoriei de succes" a Moldovei, plătim pentru diletantismul nostru, pentru că nu am lucrat mult timp și am acumulat o mulțime de probleme.

Opinia în cauză a fost exprimată de Valeriu Ostalep, fost ministru adjunct de Externe, director al Institutului pentru Studii Diplomatice, Politice și de Securitate din Moldova, în cadrul emisiunii "Personalinîi Akțent", de la canalul Accent TV, relatează Noi.md.

Astfel a comentat Dlui declarația șefului Serviciul Național de Informații al SUA, Daniel Coates, care a menționat că coaliția de guvernămînt din Moldova este potrivită doar pentru acțiuni de contracarare a Rusiei și că nu poate fi vorba de nici un fel de reforme reale și de promovare a democrației în RM.

Înaltul oficial american este de părere că majoritatea parlamentară din Moldova va continua să mențină aparența realizării reformelor europene, pentru a distrage atenția populației de la problemele reale și prin toate modurile posibile să se mențină la putere. Astfel, din declarația sa rezultă că, dacă nu sponsorii materiali, atunci acei ideologici ai țării noastre sînt dezamăgiți de partenerii lor moldoveni, iar imaginea republicii este șifonată în ochii partenerilor străini, din cauza reformelor mimate.

Comentînd declarația șefului Serviciul Național de Informații al SUA și situația curentă, ValeriuOstalep a remarcat că la nivel regional au loc procese neașteptate și neplăcute pentru majoritatea politicienilor.


"Bani nu sînt, dar țineți-vă! Acest lucru se referă nu numai la Moldova. Aceleași procese apar în întreaga regiune. Din păcate, probleme economice au și țările vecine, Ucraina și România. Specialiștii în PR, politicienii pot scrie orice în rapoartele lor. În ziare, pe site-uri putem citi despre creșterea economică cu 10-20%. Dar viața din jurul nostru, dacă sîntem obiectivi, și nu ipocriți, nu se îmbunătățește. Nicăieri! Iată acest lucru constituie o problemă foarte mare", a menționat analistul politic.

El a subliniat că nu trăim pe o insulă aparte, separat de toate procesele. Dacă în regiunea noastră, în Ucraina, România continuă sărăcirea, degradarea în masă și emigrarea la scară largă, în Occident, Moldova ajunge automat în această vîltoare.

Valeriu Ostalep consideră că nivelul serios al discuțiilor politice în țară ar trebui să se refere numai la ceea ce trebuie de făcut în situația actuală, deoarece aceasta este o problemă economică globală, iar procesele în cauză nu sînt pentru azi și mîine, ci pentru cel puțin zeci de ani.

"Iar o conversație politică serioasă ar trebui să fie construită între acel mic grup de oameni, care gîndesc, cu o experiență politică reală, despre ce ar trebui să întreprindem în situația creată, ce să facem în condițiile problemei apărute. Dar acest lucru este greu și neplăcut. Acest lucru nu este atît de interesant. Este mult mai ușor să povestești ca de obicei, despre tancurile și amenințările rusești și, din păcate, să agravezi și mai mult această situație", a menționat analistul politic.

El a spus că nu crede în faptul că chiar dacă astăzi întreaga Academie de Științe a Moldovei și toți politicienii ar fi sincer interesați să rezolve problemele, rezultatele ar putea fi obținute în mai puțin de 1-2 ani.

"Dar dacă ei nu vor face nimic acum și toată lumea înțelege de ce, pentru că acesta este anul alegerilor și toate acțiunile și declarațiile sînt îndreptate spre un singur lucru: pentru unii politicieni - să rămînă la putere, pentru alții - să ajungă la ea. Toate acțiunile sînt îndreptate spre atingerea acestui scop, acțiuni de alt gen ei nu întreprind", a menționat Valeriu Ostalep.

Potrivit opiniei sale, după alegeri, indiferent de rezultatul acestora, va fi nevoie de încă un an, fie pentru a-și întări pozițiile la putere, fie pentru a o reformata, de aceea și următorii doi ani vor fi pierduți. Oamenii însă nu vor aștepta, precum nu vor aștepta nici efectele greșelilor, făcute pîna acum.

"Dacă nu lucrezi o lună, atunci peste o lună îți va fi mai rău. Dacă nu am lucrat timp de 10 ani și au fost create toate aceste probleme, este clar că într-un anumit moment va trebui să plătim pentru acest lucru. Astăzi, plătim pentru tot acest diletantism. În toți acești ani ni s-a înflorit istoria de succes. Toate aceste flori s-au ofilit", a subliniatfostul ministrul adjunct de Externe, director al Institutului pentru Studii Diplomatice, Politice și de Securitate din Moldova.

Potrivit spuselor lui, încă un element al problemei constă în faptul că societatea moldovenească este împărțită în mod obiectiv, iar soluția ar fi încercarea de a găsi puncte de tangență.

Trebuie să lăsăm de-o parte ceea ce ne desparte, în schimb, inclusiv, cu ajutorul politicienilor, vom continua să exacerbăm problemele: în ce limbă vorbim? Ce istorie? NATO-Rusia etc.", a menționat analistul politic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?